Avioanele prezidențiale ale lui Nicolae Ceaușescu și Ion Iliescu, scoase la licitație

Rombac 1-11. Foto: Wikimedia Commons

Avionul folosit de Nicolae Ceaușescu în călătoriile sale oficiale va fi scos la licitație, iar prețul de pornire este foarte mic: 25.000 de euro.

Aeronava ROMBAC 1-11, singurul avion de pasageri cu reacție produs în România, a efectuat primul zbor în 1982, fiind folosit pe ruta București-Timișoara.

Avionul a fost folosit de Nicolae Ceaușescu între anii 1986 și 1989.

Un alt model ROMBAC 1-11, avionul prezidențial ”Negrești”, folosit de Ion Iliescu în primul său mandat, va fi de asemenea scos la licitația care va fi organizată la Aeroportul Internațional ”Henri Coandă”, în incinta Bazei 90 Transport Aerian Otopeni.

Ambele aeronave fac parte din patrimoniul cultural național mobil, la categoria tezaur.

Doar 9 aparate de zbor de acest fel au fost construite, toate fiind cumpărate inițial de Tarom și Romavia.

Mai târziu, avioanele cu motoare produse în România sub licență Rolls-Royce au ajuns și în flota unor companii aeriene din Egipt, Cipru, Irlanda, Marea Britanie, Pakistan sau Turcia și Iugoslavia.

Avionul ROMBAC 1-11 avea o capacitate de 119 locuri pentru pasageri și un echipaj de doi piloți, cu o autonomie de zbor de 3.500 de kilometri și o viteză maximă de 870 de kilometri pe oră.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.