Avioanele „fantomă”. Companiile aeriene sunt obligate să zboare cu aeronave goale

FOTO: chrisjmit/Pixabay.com
FOTO: chrisjmit/Pixabay.com

Companiile aeriene au fost obligate să ridice de la sol mai multe avioane goale, fără călători, după izbucnirea epidemiei de coronavirus în Europa și interzicerea mai multor zboruri. Potrivit Business Insider, măsura este din cauza regulilor europene. Mai exact, operatorii își pot pierde rutele alocate dacă nu folosesc un procent important pentru o perioadă.

Legislația europeană în domeniu spune că toate companiile aeriene care operează în Europa trebuie să folosească 80% din rutele pe care le-au solicitat, altfel riscă să le piardă. Astfel, o parte din companiile aeriene au fost nevoite să ridice de la sol aernoave goale, care să intre și să iasă din țări europene, iar procedurile ar fi fost destul de costisitoare, potrivit The Times of London.

Secretarul britanic pentru Transporturi, Grant Shapps, a cerut coordonatorului independent de rute de zbor Airport Coordination Limited, care administrează anual 3,8 milioane de zboruri efectuate de pe 46 de aeroporturi, să suspende aplicarea acestei reguli pe durata epidemiei.

ACL suspendase de ceva vreme regula pentru zborurile din Hong Kong și China, însă nu și pentru alte rute aeriene. Asociația Internațională de Transport Aerian a anunțat că epidemia de coronavirus ar putea cauza operatorilor aerieni pierderi de 113 miliarde de dolari.

Începând cu 9 martie și până pe 23 martie, toate zborurile care fac legătura dintre Italia și România au fost suspendate. Măsura este valabilă pentru toate aeroporturile din România.

Operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României și își vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declarații pe proprie răspundere”, a anunțat ministrul de Interne, Marcel Vela.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea cetățenilor care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, către România cu escală.

FOTO: chrisjmit/Pixabay.com