Avertizare meteorologică de vreme deosebit de rece

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com
FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteo de vreme deosebit de rece și îngheț la sol. Avertizarea este pentru perioada 1 aprilie (ora 10:00) – 3 aprilie (ora 10:00).

„Vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă din an îndeosebi în timpul nopţilor şi al dimineţilor, când se vor înregistra temperaturi minime preponderent negative, local sub -5 grade mai ales în jumătatea de nord a teritoriului. Se va produce brumă și local îngheț la sol.

Pe parcursul zilei de miercuri, 1 aprilie, vântul va mai prezenta unele intensificări în regiunile sudice amplificând senzația de frig, iar în extremitatea de sud-vest a țării, local se vor semnala precipitații slabe mixte”, transmite Administrația Națională de Meteorologie.

Meteorologii au anunțat că în aprilie sunt mai rare fenomenele specifice iernii decât au fost în martie. Specialiștii spun că temperatura medie lunară a aerului înregistrează, la nivelului lunii aprilie, un salt evident faţă de lunile anterioare.

Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961 – 2019, la cele 52 de staţii meteorologice din reţeaua ANM se constată că temperatura medie multianuală a lunii aprilie are valori pozitive în cea mai mare a teritoriului. Cele mai ridicate valori medii de temperatură, peste 12 grade Celsius, se înregistrează în sudul şi sud-vestul ţării.

De asemenea, în Câmpia Română, Câmpia de Vest, în zonele joase de luncă din Transilvania (Culoarul Mureşului) şi din Moldova, dar şi în mare parte din Dobrogea, temperatura medie este cuprinsă între 10 şi 12 grade Celsius. În zonele de podiş din Moldova şi Transilvania, precum şi în dealurile subcarpatice, valorile medii de temperatură se încadrează în ecartul 8 – 10 grade Celsius.

La nivel general, temperatura maximă absolută a lunii aprilie în România este 35,5 grade Celsius, înregistrată la Bechet, în 10 aprilie 1985. În aceeaşi zi, maxima absolută la Bucureşti a fost de 31,6 grade Celsius, înregistrată la Bucureşti-Filaret. ANM precizează că, în luna aprilie 1985, mai ales în jumătatea de sud a României, temperaturile maxime absolute au depăşit 30 de grade Celsius, la peste 20 de staţii meteorologice.

În aprilie, temperatura minimă absolută în România este -26 grade Celsius şi a fost înregistrată în zilele de 1, 3, 4, 8 şi 15 aprilie 1940, la staţia meteorologică Vf. Omu. Valori minime foarte scăzute, în luna aprilie, s-au mai înregistrat în anii: 2003, 1997, 1963, 1957,1954, 1940 şi 1929.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.