Avertizare meteo: vine canicula, cu temperaturi până la 37 de grade. Lista zonelor afectate

caniculă căldură vară termometru
Foto: stux / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis în dimineața zilei de joi, 8 august, o informare meteo de caniculă.

Informarea meteo este valabilă în intervalul 8 august, ora 12.00 – 11 august, ora 20.00.

Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic.

Interval de valabilitate: 8, 9, 10 și 11 august.

În cursul zilelor de joi, vineri, sâmbătă și duminică, valul de căldură se va extinde, iar în orele amiezilor disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unităţi în regiunile din jumătatea de sud a țării și pe arii mai restrânse în restul teritoriului.

Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 32 și 34 de grade, mai ridicate, spre 35…37 de grade, joi (8 august) local în sudul și estul țării, vineri și sâmbătă (9 și 10 august) pe arii restrânse în sud, iar duminică (11 august) în toate zonele de câmpie și podiș.

În intervalul menționat, temperaturile minime nocturne se vor situa, local, în jurul a 20 de grade, mai ales în Câmpia Română, pe litoral și în Dealurile de Vest.

Cât de cald va fi în București

ANM a emis și o prognoză meteo specială pentru București, valabilă pentru zilele de 8, 9, 10 și 11 august.

Vremea va fi călduroasă, iar în orele amiezilor disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Temperatura maximă va fi de 35…36 de grade joi (8 august), când va fi caniculă, și de 33…35 de grade vineri (9 august), sâmbătă (10 august) și duminică (11 august). Temperatura minimă va fi de 18…21 de grade.

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în după-amiaza și seara zilei de vineri (9 august), când va crește probabilitatea pentru averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului prin avertizări de vreme severă imediată.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.