Avertizare meteo: Va ninge la munte. Temperaturi neobișnuit de mici în toată țara pentru această perioadă

Așa arată harta emisă de ANM pentru miercuri, 19 aprilie
Așa arată harta emisă de ANM pentru miercuri, 19 aprilie

Meteorologii anunță precipitații abundente, ninsori și depuneri de zăpadă la munte, cât și intensificări ale vântului începând de mâine, miercuri, 19 aprilie.

Între orele 4 și 18, ”precipitaţiile vor cuprinde jumătatea de sud-vest a teritoriului şi cea mai mare parte a zonei de munte”, anunță Autoritatea Națională de Mediu.

”În Banat, Oltenia, vestul şi nord-vestul Munteniei va ploua, iar în zona montană vor fi mai ales ninsori. Cantităţile de apă vor depăşi 20-25 l/mp şi izolat 40 l/mp. Vântul se va intensifica în cea mai mare parte a ţării şi local, îndeosebi în regiunile sudice şi centrale, viteza la rafală va depăşi 50 km/h”, se mai precizează în avertizarea de Cod Galben.

Există și o zonă aflată sub Cod Portocaliu. Miercuri, 19 aprilie, între orele 9 și 18, sunt așteptate ninsori abundente, viscol în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi a Munţilor Banatului.
Zonele afectate vor fi cele aflate în imediata vecinătate a Carpaţilor Meridionali şi a Munţilor Banatului.

Vântul va sufla și cu 100 de kilometri pe oră în acești munți, unde va ninge abundent.

Vremea va deveni deosebit de rece și în alte zone ale țării începând de mâine.

Previziunile meteorologilor români pentru perioada 19-21 aprilie (Administrația Națională de Meteorologie)
Previziunile meteorologilor români pentru perioada 19-21 aprilie (Administrația Națională de Meteorologie)

Mai mult, meteorologii au decretat cod portocaliu de ninsori în zona Carpaților Meridionali și Orientali până în 21 aprilie. Aproape întreaga țară va fi expusă unor temperaturi neobișnuit de mici pentru această perioadă.

Vor fi precipitaţii mai ales în sudul, centrul şi estul teritoriului, iar în după-amiaza zilei de joi (20 aprilie) şi în noaptea de joi spre vineri (20/21 aprilie), aria acestora se va restrânge către est. În aceste zone, cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi pe arii restrânse, îndeosebi în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali, 50-60 l/mp.

La munte va continua să ningă şi se va depune strat de zăpadă. În restul ţării va ploua, iar începând din noaptea de miercuri spre joi (19/20 aprilie), în Moldova şi pe arii mai restrânse în Maramureş, Transilvania şi trecător în zona deluroasă din sud se vor semnala precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Vântul va avea intensificări temporare îndeosebi în regiunile estice şi sud-estice, unde vitezele la rafală vor atinge 50-60 km/h.

În Carpaţii Meridionali şi Orientali, va ninge abundent, se va depune strat consistent de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu rafale de 60-70 km/h şi peste 80-90 km/h, pe creste, viscolind puternic ninsoarea şi reducând vizibilitatea.