Avertizare de călătorie pentru Bulgaria: restricții noi pentru români

pesta porcină
Foto: Jai79 / pixabay.com

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bulgaria că Autoritatea locală pentru Siguranța Alimentară a luat măsuri în scopul prevenirii pătrunderii pe teritoriul țării a virusului pestei porcine africane.

Astfel, în toate punctele de trecere a frontierei sunt instituite măsuri suplimentare de control, fiind interzisă introducerea, pe teritoriului Republicii Bulgaria, în scopul consumului personal, a cărnii de porc sau a produselor alimentare având la bază carnea de porc. În cazul depistării unor astfel de produse, acestea vor fi confiscate.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet www.sofia.mae.ro, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în “App Store” și “Google Play”), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

România se confruntă cu o adevărată criză economică, după ce criza porcină africană – pentru care nu există tratament și nici vaccin – a fost depistată în 10 județe din țară. Până acum, au fost eutanasiați peste 123.000 de porci.

În urmă cu câteva zile, pesta porcină a fost confirmată la cea mai mare fermă de porci din România și a doua din Europa. Este vorba despre crescătoria de porci de la Gropeni, din județul Brăila. În total, 140.000 de porci de aici vor fi eutanasiați. Doar aici, pagubele se ridică la zeci de milioane de euro.

La nivelul întregii țări, pagubele provocate de pesta porcină africană ar putea ajunge la sute de milioane de euro, estimează Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.