Avertismentul lui Rafila: Gripa ar putea lovi puternic România în toamnă

Alexandru Rafila FOTO: Antena3.ro
Alexandru Rafila FOTO: Antena3.ro

Medicul Alexandru Rafila spune că virusurile gripale ar putea circula mai intens în această toamnă, față de anul trecut, când aproape că nu a existat, datorită măsurilor de prevenție pe care românii le-au respectat.

Alexandru Rafila mai spune că vaccinarea anti-gripală va fi utilă în contextul în care imunitatea în rândul populației față de infecția gripală a scăzut comparativ cu anul trecut.

„Nu trebuie neapărat începută mai devreme campania de vaccinare antigripală, în octombrie e ok dacă începe, important este ca lumea să mai vrea să se vaccineze, în contextul în care anul trecut, ştiţi bine că au rămas un milion de doze nefolosite, iar cei care s-au vaccinat, mulţi sunt îndoiţi de utilitatea vaccinării, pentru că nu a existat circulaţia virusurilor gripale.

În acest an, dacă toate măsurile acestea legate de utilizarea măştii şi aşa mai departe nu vor mai fi funcţionale, în mod evident circulaţia virusurilor gripale va fi mai intensă sau poate chiar intensă, mai ales că, după un an de pauză, şi imunitatea aceasta care există în mod obişnuit în comunitate faţă de infecţia gripală sigur că este mai mică pentru că virusul nu a circulat, s-au îmbolnăvit extrem de puţine persoane şi atunci evident că şi faţă de gripă trebuie să ne pregătim în mod obişnuit”, a declarat Rafila, potrivit Hotnews.ro.

Medicul mai spune și că varianta indiană a coronavirusului ar putea avea o transmitere comunitară din toamnă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.