Avertismentul cercetătorilor cu privire la loțiunea de protecție solară

loțiune de protecție solară cremă antisolară
Foto: chezbeate / pixabay.com

Oamenii primesc mai puțin de jumătate din protecția pe care o așteaptă de la cremele antisolare pe care le folosesc, arată un nou studiu realizat de King’s College din Londra și citat de BBC.

Însă de vină nu sunt cremele de protecție solară, ci modul nostru neglijent de aplicare a loțiunii.

În teorie, folosirea unei creme cu factor de protecție 15 ar trebuie să fie suficientă pentru a îndepărta pericolele reprezentate de razele de soare. Însă în realitate oamenii au nevoie de factori de protecție 30 sau 50 pentru a fi în siguranță, arată autorii studiului, care au făcut experimente pe voluntari în laborator.

O loțiune cu factor 50 aplicată în mod obișnuit ar oferi, în cel mai bun caz, doar 40% din protecția pe care oamenii se așteaptă să o primească, a declarat profesorul Anthony Young, a cărui echipă a măsurat câtă protecție primesc oamenii de la creme antisolare cu diferiți factori de protecție, aplicate în diferite cantități.

Esențial este faptul că loțiunea de protecție solară trebuie aplicată într-un strat suficient de gros, însă mulți dintre noi nu facem acest lucru.

Estimările factorului de protecție sunt făcute pornind de la premisa că persoana va aplica 2 mg pentru fiecare centimetru pătrat de piele. Acest lucru înseamnă că este nevoie de aplicarea a cel puțin 6 lingurițe pline (36 de grame) pentru a acoperi întregul corp.

Puteți împărți loțiunea astfel:

Mai mult de jumătate de linguriță pentru:
– fiecare braț
– față, gât și urechi

Mai mult de o linguriță pentru:
– fiecare picior
– piept și abdomen
– spate

Zone precum lateralele gâtului, templele și urechile sunt adesea trecute cu vederea, așa că ar fi bine să le acordați și lor atenție.

Dermatologii recomandă să aplicați crema antisolară cu aproximativ 15-30 de minute înainte de a ieși la soare, pentru a-i permite să se usuce.

Unele loțiuni sunt rezistente la apă, însă până la 85% din crema aplicată poate fi îndepărtată prin folosirea prosopului. Așadar, cel mai bine este să vă dați din nou cu loțiune după ce ați înotat sau ați transpirat.

Foto: chezbeate / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.