Avertisment pentru cei care urcă pe munte: Atenție la vipere!

FOTO: Ionuț Fantaziu
FOTO: Ionuț Fantaziu

Salvamontiștii atrag atenția că, în această perioadă, probabilitatea de a întâlni vipere pe cărările montane este foarte mare. Motivul este că în această perioadă se împerechează. Însă, salvamontiștii mai precizează și că viperele sunt foarte timide, iar peste 90% din mușcături se întâmplă când oamenii încearcă să le prindă sau să le ia cu mâna.

„Întâlnirile cu şerpii pe munte devin din ce în ce mai dese şi în cele mai nebănuite locuri. Trei sferturi dintre muşcăturile de şarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating şerpi şi sunt imprudente. Şerpii veninoşi nu atacă decât atunci când sunt atacaţi sau surprinşi. Dacă locuiţi sau călătoriţi în zone în care există şerpi, îmbrăcăţi haine ce va acoperă picioarele.

Luați un băț lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetaţiei și astfel şerpii se vor speria şi se vor îndepărta. Nu păşiţi, nu vă aşezaţi pe pământ, nu mutaţi lespezi de piatră înainte de a verifica locul. Dacă aţi observat un şarpe la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar dacă e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru că, în general, se îndepărtează singur. Singurele specii de şerpi veninoşi din România sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul ţării, mai puţin în centrul şi sudul Munteniei şi Olteniei, dar ajungând în Carpaţi şi la peste altitudinea de 2000 de metri”, au explicat salvamontiştii din Bihor.

Cei care au fost mușcați de o viperă resimt o durere acută, zona afectată se umflă și au două înțepături mici la distanță de circa un centimetru una de cealaltă.

Mai pot apărea senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale.

„În primul rând, nu faceţi mişcări şi nu vă agitaţi! În caz contrar ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţia sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator. Mai bine staţi liniştit într-un loc umbrit. Anunţaţi evenimentul la Serviciul Unic de Urgenţă 112 şi aşteptaţi salvatorii. Izolaţi termic victima dacă prezintă frisoane, aşezaţi victima astfel încât să menţineţi muşcătura sub nivelul inimii, curăţaţi cu alcool veninul de pe lângă muşcătură, folosiţi, dacă aveţi, o seringă de aspirat venin, puneţi un pansament compresiv (nu garou) deasupra muşcăturii către inimă”, au mai precizat salvamontiştii.

Iată, într-un infografic realizat de Tibor Sos, care sunt viperele din România:

FOTO: Tibor Sos
FOTO: Tibor Sos
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.