Avertisment dur al Comisiei Europene pentru Parlamentul României

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker FOTO: European Commission/Facebook
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker FOTO: European Commission/Facebook

Comisia Europeană a lansat un apel dur la adresa Parlamentului României în legătură cu recentele modificări ale legilor justiției și ale codurilor penale. Într-o declarație semnată de președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și vicepreședintele Frans Timmermans, se precizează că evoluțiile recente din România sunt urmărite „cu îngrijorare”.

„Independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene. O condiție esențială pentru a putea renunta treptat la mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile.

În cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul și Parlamentul ar trebui să asigure transparența totală a procesului legislativ privind legile justiției și să țină seama în mod corespunzător de consultările desfășurate în cadrul acestuia.

De asemenea, Comisia a precizat că un proces în care independența sistemului judiciar și punctul de vedere al acestuia sunt apreciate și luate în considerare în mod corespunzător și în care se ține seama de avizul Comisiei de la Veneția reprezintă o condiție prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor și este un element important în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor de referință stabilite prin mecanismul de cooperare și de verificare. Poziția Comisiei a fost susținută de statele membre în cadrul Concluziilor Consiliului adoptate în decembrie 2017”, transmit șefii Comisiei Europene.

Aceștia mai adaugă faptul că potrivit ultimului raport privind MCV, legile justiției reprezintă un test important cu privire la măsura în care interesele legitime ale părților din sistemul judiciar și ale altor părți participante au ocazia să fie exprimate și sunt luate suficient în considerare în cadrul deciziilor finale. Reprezentanții Comisiei Europene sunt de părere că evenimentele de până acum „nu au contribuit cu nimic la rezolvarea acestor preocupări”.

„Comisia face apel la Parlamentul României să regândească acțiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei și să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia își reafirmă disponibilitatea de a coopera și de a sprijini autoritățile române în acest proces.

Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării și va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiției, codurilor penale și legilor privind conflictul de interese și corupția pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenței sistemului judiciar și de combatere a corupției”, mai transmit reprezentanții Comisiei Europene.

FOTO: European Commission/Facebook

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.