Averea lui Putin. Cifrele publicate de Kremlin: un apartament, o Volga și o Lada

FOTO: DimitroSevastopol/Pixabay.com
FOTO: DimitroSevastopol/Pixabay.com

Declarațiile de avere ale lui Vladimir Putin au fost publicate de Kremlin. Oficial, acesta ar fi avut un venit anual, în 2021, de 10,2 milioane de ruble, echivalentul a aproximativ 112.000 de euro, potrivit hotnews.ro.

La capitolul proprietăți, Putin declară că are un apartament de 77 de metri pătrați și un garaj de 18 metri pătrați. De asemenea, ar avea și două mașini foarte modeste, una Volga Gaz M21 și o Lada Niva cu remorcă Skif.

Însă oponenții lui Putin și experți internaționali spun că președintele Rusiei ar avea o avere ascunsă de aproximativ 200 de miliarde de dolari.

Cifra de 200 de miliarde de dolari a fost avasată de finanţatistul Bill Browder, potrivit cnbc.com, care, într-o mărturie în Senatul SUA în 2017, a spus că Putin şi-a strâns cea mai mare parte a averii după ce un tribunal de la Moscova l-a închis în 2003 pe oligarhul Mihail Hodorkovski.  

„După condamnarea lui Hodorkovski, ceilalţi oligarhi s-au dus la Putin şi l-au întrebat ce trebuie să facă pentru a evita să stea în aceeaşi celulă cu Hodorkovski. Din cele ce a urmat, se pare că răspunsul lui Putin a fost „50%””, a spus el.  

Boris Nemţov, unul dintre cei mai aprigi critici ai lui Vladimir Putin, asasinat în 2015, susţinea că preşedintele Rusiei are 43 de avioane, 700 de maşini şi 15 elicoptere, inclusiv o aeronavă cu reacţie.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.