Avem voie să facem la grătare afară? Răspunsul autorităților plus alte 18 reguli și recomandări

grătare
Foto: pexels / pixabay.com

Grupul de Comunicare Strategică a transmis miercuri seara, 15 aprilie, o serie de recomandări pentru petrecerea sărbătorilor pascale și pentru deplasarea la cumpărături în această perioadă.

Autoritățile subliniază că se menține interdicția de a face grătare sau picnicuri în parcuri, păduri și orice alte zone publice.

Iată recomandările privind deplasarea la cumpărături:

1. Dacă aveți până în 65 de ani, încercați pe cât de mult posibil să evitați intervalul orar 11:00-13:00 pentru cumpărături. Este extrem de important ca persoanele din grupele de vârstă vulnerabile să folosească acest interval ca să-și achiziționeze alimentele necesare.

2. Faceți o listă înainte de a pleca la cumpărături pentru a limita cât mai mult timpul petrecut în magazine sau piețe.

3. Mergeți singur la cumpărături, dacă este posibil, și optați pentru un interval orar cu risc scăzut de aglomerație!

4. Încercați să-i ajutați pe cei vârstnici sau vulnerabili din familie sau chiar pe vecinii dvs. din aceste categorii de risc. Mergeți dumneavoastră la cumpărături pentru ei, dacă acest lucru este posibil.

5. Folosiți masca de protecție și, dacă este posibil, mănuși chirurgicale în timpul pe care îl petreceți la cumpărături.

6. Evitați aglomerațiile de la raft sau cozile din piețe și reveniți atunci când este mai liber! Producătorii și distribuitorii de alimente au dat repetate asigurări că nu există probleme cu stocurile din magazine și piețe.

7. Încercați tot timpul să păstrați distanța fizică față de alte persoane din magazin sau din piață. Evitați orice contact direct.

8. Respectați indicațiile personalului din magazine sau din piețe cu privire la distanțarea fizică sau la limitarea numărului de persoane din incintă!

9. Este preferabil să optați pentru plata cu cardul pentru a nu intra în contact direct cu bancnote și monede.

10. Apelați la cumpărăturile online în măsura în care aveți această opțiune!

11. Este de preferat să dezinfectați ambalajele produselor cumpărate înainte de a le despacheta și să spălați fructele și legumele înainte de a le depozita.

12. Purtați cu dumneavoastră șervețele nazale și dezinfectant pentru mâini și folosiți-le de fiecare dată când aveți nevoie.

13. Dacă aveți simptome de răceală ușoară sau nu vă simțiți bine, evitați să mergeți la cumpărături sau în zone publice!

14. Întotdeauna spălați-vă mâinile imediat ce intrați în casă!

Iată și recomandările cu privire la petrecerea sărbătorilor:

15. Petreceți zilele de Paște doar cu acei membri ai familiei împreună cu care locuiți în mod obișnuit. Evitați deplasările la rude, fie că sunt în aceeași localitate cu dumneavoastră, fie că locuiesc în alt oraș/comună.

16. Nu faceți vizite și nu primiți musafiri în perioada sărbătorilor pascale chiar dacă în alți ani obișnuiați să faceți acest lucru.

17. Și în zilele de Paște, ieșirile scurte sunt permise pentru activități fizice individuale în proximitatea locuinței și pentru toate celelalte motive prevăzute de ordonanțele militare.

18. Se menține interdicția de a face grătare sau picnicuri în parcuri, păduri și orice alte zone publice.

19. Toate recomandările anterioare privind distanțarea socială sunt menținute și este extrem de important să fie respectate pe deplin.

Foto: pexels / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.