Autostrada „Unirii” a fost votată în Parlament

Foto: Pixabay

Proiectul construcției Autostrăzii „Unirii”, care ar urma să lege Târgu Mureș de Iași și Ungheni, a fost aprobat printr-o lege în Parlament. Proiectul a trecut cu votul a 269 de deputați de la toate partidele.

Legea adoptată prevede ca autostrada va avea o lungime de 320 de km și va porni de la granița cu Republica Moldova, unde va începe cu un pod peste Prut.

Potrivit legii, autostrada va fi făcută din fonduri europene, iar proiectul trebuie să demareze în 30 de zile de la promulgarea legii de către președinte. Autostrada „Unirii”, A8, ar urma să aibă o conexiune cu autostrada A3, Brașov – Borș, în apropierea orașului Târgu Mureș.

Varujan Vosganian, vicepreședinte ALDE, a spus miercuri în plen că parlamentarii din partidul său nu vor vota legea bugetului de stat pe anul viitor dacă acesta nu va include finanțare pentru A8.

Cu o zi înainte de acest vot în Camera Deputaților, for decizional, s-a decis includerea proiectului pe ordinea de zi cu un vot strâns. Trei deputați ieșeni din PSD au votat pentru amânarea proiectului prin noi discuții în comisii.

Cei trei parlamentari ieşeni care au votat marți împotriva proiectului ce prevede construcţia autostrăzii A8, pe traseul Iaşi-Târgu Mureş, sunt Camelia Gavrilă, Vasile Axinte şi Vasile Câtea, transmite Ziarul de Iași.

Guvernul Dăncilă a anunțat oficial că nu susține proiectul de lege inițiat de zeci de parlamentari din toate partidele politice.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.