Autoritățile din Wuhan, China, anunță pe neașteptate o creștere cu 50% a morților

china
Foto: Eric_Manzi / pixabay.com

Autoritățile din Wuhan, orașul din China cel mai lovit de pandemia de coronavirus, au revizuit numărul morților și au anunțat un număr al deceselor cu 50% mai mare decât cel precedent, relatează The Guardian.

Astfel, numărul morților a crescut cu 1.290, de la 2.579 la 3.869.

Autoritățile chineze din orașul unde a izbucnit epidemia au încercat și să ofere câteva explicații privind această revizuire tardivă a numărului de morți.

Potrivit autorităților a fost vorba de raportări inexacte ale deceselor, precum și de pacienți care au murit acasă, înainte de a ajunge la spital.

„Fiecare pierdere a unei vieți în timpul epidemiei nu este o sursă de durere doar pentru familia victimei, ci și pentru oraș. Dorim să le trimitem sincere condoleanțe familiilor”, au anunțat autoritățile chineze din domeniul sănătății.

La nivel național, numărul morților din China a ajuns la 4.632.

Acest anunț a venit în contextul în care tot mai multe voci ridicau mari semne de întrebare cu privire la datele oficiale privind numărul de îmbolnăviri și de morți din China.

Comparativ cu multe alte state din Occident, China a avut, conform datelor oficiale, o rată a mortalității mult mai mică. De asemenea, și numărul de îmbolnăviri este mult mai mic decât în țări cu o populație mai mică precum Spania sau Italia.

Până acum, cifrele din China au fost puse pe seama măsurilor drastice de izolare și distanțare socială impuse de autoritățile chineze, însă în ultimul timp unii lideri politici au început să spună că nu au încredere în datele oficiale.

„Chiar aveți încredere în aceste cifre, într-o țară mare numită China? Chiar le crede cineva?”, a spus Donald Trump, președintele SUA, în urmă cu câteva zile.

„Unele țări au mari, mari probleme, și nu raportează datele. E treaba lor”, a mai spus el.

Foto: Eric_Manzi / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.