Autoritățile ar putea lua „măsuri severe” dacă vor fi peste 200 de cazuri de coronavirus zilnic

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a declarat că în cazul în care numărul cazurilor de COVID-19 va fi peste 200 zilnic și în perioada următoare, se poate pune problema unor măsuri mai severe.

Duminică, bilanțul cazurilor a trecut de 18.000, în contextul în care au fost anunțate 213 cazuri noi, față de 145 anunțate sâmbătă. S-au înregistrat 200 de noi cazuri după opt zile în care nu a fost depășit acest prag.

Însă Horațiu Moldovan a spus și că o singură de zi de creștere nu reprezintă un motiv de îngrijorare și că încă nu poate fi trasă o concluzie.

„Creșterea de azi (n.r. duminică), de peste 200 de cazuri, nu e îngrijorătoare. Nu putem trage o concluzie după o singură zi. Dacă se va menține și zilele următoare creșterea, trendul de la o zi la alta, se poate pune problema unor măsuri mai severe. (Creșterea – n.r.) poate fi consecința relaxării, poate fi pură întâmplare”, a spus Moldovan, la Digi24.

Secretarul de stat a mai spus că dacă vor apărea mai multe focare, va trebui „să ne întoarcem la măsuri drastice”.

Săptămâna trecută au apărut focare de coronavirus în mai multe spitale din țară. La Iași, de exemplu, la Spitalul de Neurochirurgie, au fost confirmați 36 de pacienți, medici și asistente cu COVID-19. De asemenea, în București, la Institutul „Marius Nasta”, șase asistente medicale și infirmiere au fost confirmate cu coronavirus. Managerul spitalului a spus că este vorba despre cadre medicale care nu au respectat procedura de dezechipare, iar o asistentă a infectat patru colege pentru că nu a purtat corespunzător echipamentul de protecție.

„Am aplicat măsuri drastice de separare a fluxurilor în spitale, se fac anchete epidemiologice. Au fost greșeli de traseu, de echipare, vor fi luate măsuri. Focarele nu sunt foarte mari, erorile vor fi îndreptate și sancționate”, a mai spus Horațiu Moldovan, la Digi24.