Autoritățile anunță că vine valul 6 al pandemiei în România. Ce măsuri vor fi luate

OTO: Engin_Akyurt/Pixabay.com
OTO: Engin_Akyurt/Pixabay.com

Autoritățile se pregătesc pentru valul șase al pandemiei de COVID-19. Potrivit specialiștilor în sănătate, vârful ar urma să aibă loc undeva în luna august. Secretarul de stat Andrei Baciu, din cadrul Ministerului Sănătății, spune că nu vor mai exista restricții de severitatea unui lockdown.

„Nu ne gândim la restricții în momentul de față, în momentul de față avem doar recomandări, recomandările clasice”, a dat asigurări secretarul de stat.

Reprezentantul Ministerului Sănătății spune că subvarianta BA.5 a Omicron, care circulă acum, este mai contagioasă, însă datele existente spun că nu vine cu severitate. Impactul este în continuare mai mare asupra celor care au și alte afecțiuni.

„Un singur element este nou, faptul că determină o reactivitate a anticorpilor mai scăzută, de unde vedem și din ce în ce mai multe cazuri de reinfectări. Oameni care s-au infectat în trecutul apropiat nu au dobândit o imunitate suficient de mare ca urmare a trecerii prin boală și atunci se pot îmbolnăvi.

Deci, asta este o chestiune nouă, care a apărut în ultimele luni, senzația că am dobândit o imunitate, dar faptul că ne-am îmbolnăvit acum câteva luni de zile și avem o protecție (nu mai e o garanție) – într-adevăr, avem o protecție, însă aceasta este mai mică decât protecția pe care o câștigam prin trecerea prin boală în trecut, cu alte variante” ale coronavirusului, a explicat secretarul de stat, la Digi24.

Secretarul de stat Baciu a mai spus că indiferent de varianta de virus, nu s-a schimbat modalitatea de transmitere și deci nu se schimbă modalitatea de protecție: masca rămâne foarte importantă. 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.