Autoritatea Electorală Permanentă: ”Organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă”

alegeri locale 2016 șerban huidu
Alegeri locale 2020. Foto: Captură YouTube

Alegerile locale, care ar fi trebuit să fie organizate în această vară, ar putea fi amânate, susține Autoritatea Electorală Permanentă, adăugând că aceeași soartă o pot avea și alegerile parlamentare de la sfârșitul anului.

Într-o scrisoare trimisă principalilor factor de decizie la nivel național, AEP susține că România nu ar fi singura țară europeană care ia decizia amânării alegerilor din cauza epidemiei de coronavirus.

În aceeași situație ar fi și Austria, Marea Britanie sau Cehia.

„Epidemia COVID 19 a generat multiple consecințe negative și a avut un impact negativ asupra întregii societăți românești. În acest context, organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare ce ar trebui să aibă loc la finalul anului planează un grad mare de incertitudine”, se precizează în documentul emis de Autoritatea Electorală Permanentă, potrivit HotNews.

AEP susține că dacă se va menține data de 28 iunie 2020 pentru organizarea alegerilor locale, hotărârile necesare în acest sens trebuie luate până în 13 aprilie 2020.

”Totodată, mai arătăm că, potrivit Legii 208/2015, data de 1 aprilie 2020 reprezintă startul perioadei de înscriere online în Registrul Electoral al alegătorilor cu domiciliul sau reședința în străinătate care doresc să voteze în străinătate sau prin corespondență la alegerile parlamentare”, adaugă AEP.

”În opinia noastră, implementarea soluțiilor legislative, care pot fi identificate pentru a adapta procesele electorale la contextul epidemiologic actual, implică o durată de timp minimă ce variază între 3 și 6 luni, înaintea demarării perioadei electorale propriu-zise”, se mai precizează în scrisoarea oficială.

Ce prevede proiectul de lege al AEP pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ:

„Art. I. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 555 din 05 iulie 2019, cu completările ulterioare, se completează şi va avea următorul cuprins:
1. La articolul 128, după alineatul (3), se introduc două noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu următorul cuprins:
„(4) Mandatul consiliului local se prelungeşte de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la data la care consiliul local nou-ales este legal constituit
(5) Alegerile pentru noul consiliu local se organizează in cel mult 6 luni de la data incetării stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, după caz.
2. La articolul 151, după alineatul (3), se introduc două noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu următorul cuprins:
(4) Mandatui primarului se prelungeşte de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă până la depunerea jurământului de către primarul nou­ ales.
(5) Alegerile pentru noul primar se organizează în cel mult 6 luni de la data încetării stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, după caz.
3. La articolul 177, după alineatul (3), se introduc două noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu următorul cuprins:
(4) Mandatul consiliului judeţean se prelungeşte de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la data la care consiliul judeţean nou­ales este legal constituit.
(5) Alegerile pentru noul consiliu judeţean se organizează în cel mult 6 luni de la data încetării stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, după caz.
4. La articolul 187, după alineatul (3), se introduc două noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu următorul cuprins:
(4) Mandatul preşedintelui consiliului judeţean se prelungeşte de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă până la depunerea jurărnântului de către preşedintele consiliului judeţean nou-ales.
(5) Alegerile pentru noul preşedinte al consiliului judeţean se organizează in cel mult 6 luni de la data încetării stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, după caz.
Art. II. Prevederile art. I se aplică şi mandatelor în curs ale autorităţilor administraţiei publice locale pentru care trebuie să se organizeze alegeri în anul 2020”.