Austria ar putea avea cel mai tânăr lider de țară din lume

FOTO: Dragan Tatic/Wikimedia Commons
FOTO: Dragan Tatic/Wikimedia Commons

Partidul Poporului, cu doctrină conservatoare, condus de Sebastian Kurz, actualul ministru de Externe al țării, în vârstă de 31 de ani, se află pe primul loc în alegerile parlamentare desfășurate duminică, potrivit rezultatelor parțiale.

Kurz ar putea deveni noul cancelar al Austriei și cel mai tânăr lider din lume. Exit-poll-urile prezentate de televiziunea austriacă ORF arată Partidul Poporului (OVP) pe primul loc, cu 30,5%, Partidul Libertății (FPO) pe următorul loc, cu 26,8% și Partidul Social-Democrat (SPO), cu 26,2%, pe locul al treilea. Alianța de guvernare s-ar putea face între Partidul Poporului și Partidul Libertății, de extremă dreapta.

Tânărul conservator Sebastian Kurz şi-a propus să învingă extremă dreapta în acest scrutin, luând o poziţie dura în privinţa migranţilor şi promiţând că va împiedică o repetare a crizei europene a migranţilor.

Sebastian Kurz a dus Partidul Poporului până pe primul loc în sondajele de opinie după ce a ajuns, în mai, la şefia formaţiunii. Anul trecut, sondajele erau dominate de Partidul Libertăţii (extremă-dreapta).

Social-democraţii (SPO) cancelarului Christian Kern sunt în coaliţie cu OVP-ul lui Kurz, dar Kurz a cerut renunţarea la această alianţa când a preluat cârma partidului său, ceea ce a dus la aceste alegeri anticipate.

Campania electorală a fost dominată de problema migraţiei. Kurz a promis că va închide principalele rute ale migranţilor din Europa, în Balcani şi la Mediterana. El vreai, de asemenea, să plafoneze alocaţiile pentru refugiați mult sub nivelul celorlalte plăți sociale și să interzică altor străini să primească astfel de plăți până când nu locuiesc în ţară timp de cel puțin cinci ani.

El susține că vrea să schimbe faţă politicii austriece, care a fost dominată mai multe decenii de o alianță între partidul său și social-democraţi. Oponenții spun că el e doar o față nouă a unui partid vechi care este la putere, în diverse coaliţii, de 30 de ani.

FOTO: Dragan Tatic/Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.