Austria a suspendat vaccinarea cu un lot AstraZeneca, după ce o persoană a murit

vaccinul astrazeneca
Foto: Joel Rodrigues / Agência Brasília / Wikipedia / KitzD66 / pixabay.com

Autoritățile din Austria au suspendat vaccinarea cu un lot de vaccin produs de AstraZeneca, după ce o persoană imunizată la COVID-19 a murit, iar o alta s-a îmbolnăvit grav.

”Oficilul Federal pentru Siguranță în Sănătate (BASG) a primit două rapoarte ce par a avea legătură între ele despre efecte negative ale unor vaccinuri ce provin din aceeași serie. Ambele au fost administrate într-o clinică din districtul Zwettl”, au anunțat autoritățile de la Viena.

O femeie în vârstă de 49 de ani a murit din cauza unor probleme severe de coagulare a sângelui, după vaccin, în timp ce o femeie de 35 de ani a dezvoltat un embolism pulmonar. În acest al doilea caz, starea de sănătate a pacientei se îmbunătățește. Embolismul pulmonar este o boală acută a plămânilor provocată de dislocarea unui cheag de sânge.

Ambele victime lucrau ca asistente la clinica din orașul Zwettl, scrie Reuters.

”Deocamdată nu aveam dovezi asupra unei relații de cauzalitate între aceste cazuri și vaccin”, se precizează în comunicatul agenției de sănătate austrice, adăugând că doar vaccinarea cu lotul suspect a fost suspendată.

Agenția de presă APA a anunțat că AstraZeneca lucrează împreună cu autoritățile austriece pentru a descoperi cauzele problemelor.

Agenția Europeană a Medicamentelor și Organizația Mondială a Sănătății au aprobat vaccinul produs de AstraZeneca pe baza unui studiu clinic la care au participat 23.000 de oameni.

”Toate evaluările au indicat către concluzia că vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 este sigur și eficient”, a transmis compania farmaceutică.

Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat în 30 ianuarie de către Uniunea Europeană, iar printre efectele adverse întâlnite nu erau și problemele cu cheagurile de sânge.