Australienii își construiesc un spărgător de gheață la Galați. Traficul naval pe Dunăre, blocat din cauza sloiurilor

Așa va arăta spărgătorul de gheață pe care șantierul din Galați îl construiește pentru Australia (Foto: Adevărul)
Așa va arăta spărgătorul de gheață pe care șantierul din Galați îl construiește pentru Australia (Foto: Adevărul)

Australia a comandat șantierului naval din Galați un spărgător de gheață. În același timp, traficul fluvial între Brăila și Călărași este blocat de mai bine de o lună, din cauza unei banchize.

România nu are cu ce să curețe Dunărea de gheață, însă Australia, țară care nu are astfel de probleme, a contractat un spărgător de gheață la șantierul naval Damen din Galați.

Australienii vor folosi nava pentru explorarea apelor din Antarctica, urmând să plătească peste 200 de milioane de dolari. Termenul de predare este anul 2019.

Șantierul din Galați a lansat la apă mai multe nave speciale pentru întreţinerea parcurilor eoliene din Marea Nordului, în ultimele luni.

Dacă australienii vor să facă explorări, românii nu pot nici măcar să circule în voie pe Dunăre. Administrația Fluvială a Dunării de Jos se plânge că autoritățile centrale au refuzat să finanțeze construirea unui nou spărgător de gheață, cât și retehnologizarea celui existent.

În schimb, nava comandată de australieni nu este doar un spărgător de gheaţă clasic, ci va fi dotată cu tehnologie de observaţie şi de cercetare de ultimă generație. Ea va deservi cele trei staţii australiene permanente de cercetare din Antarctica, putând asigura cazarea permanentă pentru 116 oameni de ştiinţă.

Nava va avea o lungime de 156 de metri şi o capacitate de 23.400 tone, iar puntea superioară va permite staționarea a patru elicoptere.

De cealaltă parte, România nu a cumpărat niciun spărgător de gheață în ultimii 27 de ani, deși are în responsabilitate 70 la sută din partea navigabilă a fluviului.

România dispune doar de nava specială Perseus, care are nevoie, însă, de lucrări de modernizare, care costă aproximativ 8,5 milioane de euro.

„Dacă Guvernul va aloca această sumă, durata de funcţionare a navei Perseus se va prelungi cu încă 20 de ani”, a declarat directorul AFDJ, Dorian Dumitru, citat de Adevărul.

În România mai există o navă similară lui Perseus, spărgătorul de gheață Hercules, însă și aceasta este în curs de modernizare.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.