Aur, argint și bronz pentru România la Olimpiada Internațională de Matematică

Olimpicii români la matematică s-au clasat pe locul 33 în lume. Foto: Municipiul Cluj Napoca / Facebook

Tinerii matematicieni români s-au descurcat onorabil la Olimpiada Internațională, care a fost găzduită de orașul Cluj-Napoca. România s-a clasat pe locul 33 din 110 țări participante.

România a cucerit o medalie de aur, una de argint, două de bronz și două mențiuni la cea mai importantă competiție mondială dedicată elevilor pasionați de matematică.

Singura medalie de aur a României a fost adusă de Ioan-Andrei Nicolae, elev la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București.

Ar fi putut fi două medalii de aur pentru elevii români, Ciprian-Mircea Bonciocat ratând la doar un punct prima poziție. El are în palmares o medalie de aur la Olimpiada Balcanică de Matematică 2018, dar și medalii de aur cu punctaje maxime la Balcaniadele din 2017 și 2016. În urmă cu doi ani, la Olimpiada Internațională de matematică, elevul de la Colegiul ”Tudor Vianu” din București a obținut tot medalia de argint.

Cea mai slabă clasare din istorie pentru olimpicii români

Edis Memiș, de la Liceul Internațional de Informatică din Constanța, și Mihnea-Gabriel Doica, de Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti, au obținut medalii de bronz la concursul găzduit de Cluj-Napoca.

Antonie Ciocan și Radu-Alexandru Iacob, ambii de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București, au fost recompensați cu mențiune de onoare.

Din păcate, locul 33 în clasamentul final al competiției reprezintă cea mai slabă clasare din istorie a României la Olimpiada Internațională de Matematică.

La concurs participă 615 tineri matematicieni de top din 110 ţări.

Pe primul loc în clasamentul pe medalii s-au clasat americanii, fiind urmați de ruși și de chinezi.