Augustin Lazăr nu va mai fi procuror general al României

Procurorul general Augustin Lazăr FOTO: Wikimedia Commons
Procurorul general Augustin Lazăr FOTO: Wikimedia Commons

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 19 aprilie, decretul privind eliberarea din funcția de procuror a lui Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție.

Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, Augustin Lazăr se va pensiona începând cu data de 27 aprilie 2019.

Augustin Lazăr părăsește funcția de procuror general al României în mijlocul unei controverse privind activitatea sa de procuror din timpul regimului comunist.

Acum câteva săptămâni, site-ul „Lumea justiției” (luju.ro) a publicat documente din care reieșea că în anii ’80, ca șef al Comisiei de liberări condiționate de la Penitenciarul Aiud, unde erau încarcerați numeroși deținuți politici, Augustin Lazăr a refuzat de două ori să-l elibereze pe disidentul anticomunist Iulius Filip pe motiv că bărbatul a continuat acțiunile subversive împotriva regimului Ceaușescu.

“Starea de fapt: În ultima perioadă a purtat discuții dușmănoase la adresa RSR și a redactat mai multe materiale, scrisori și memorii cu conținut dușmănos pe care le-a difuzat, atât cunoscuților cât și unor organe oficiale. A fost pedepsit de 5 ori cu izolare, totalizand 42 de zile de izolare, pentru abateri ca: injurii la adresa organelor de partid și de stat, nerespectarea regulilor de ordine interioară, atitudine necuviincioasă față de cadre, încălcarea regulilor cu privire la scrierea corespondențelor. Pentru comportarea necorespunzătoare pe care a avut-o, conducerea DGP a aprobat ca deținutul să execute 12 luni din pedeapsă în regim restrictiv. (…) Nu a dat dovezi temeinice de îndreptare. (…) Deținutul Filip Iulius nu poate fi liberat condiționat, se amână 1 an, pentru că a fost pedepsit disciplinar, iar timpul executat nu prezintă garanția reeducării”, a stabilit în 1985 comisia condusă de procurorul Augustin Lazăr, care lucra la acea dată la Procuratura Alba.

După dezvăluri, Augustin Lazăr a declarat că el nu putea face nimic pentru a-l elibera pe disidentul anticomunist: „Doresc să reamintesc și afirmațiile neadevărate potrivit cărora, în calitate de procuror membru în Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, aș fi luat decizii în privința unui dizident anticomunist. Cu referire la acest aspect, precizez că rolul acestei comisii nu era de a dispune punerea în libertate a unor condamnați, acesta fiind exclusiv atributul instanței de judecată, ci de a verifica îndeplinirea criteriilor tehnice prevăzute de art. 59 – 60 din Codul penal din 1969 (îndeplinirea unei fracții minime obligatorii din pedeapsa ce se executa și inexistența rapoartelor de sancționare disciplinară), verificare ce privea toți condamnații penitenciarului care îndepliniseră o parte a pedepsei prevăzută ca fracție obligatorie și care avea un caracter strict juridic”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.