Augustin Lazăr nu se lasă: Va candida pentru un nou mandat de procuror general

Procurorul general Augustin Lazăr FOTO: Wikimedia Commons
Procurorul general Augustin Lazăr FOTO: Wikimedia Commons

Cu toate că este în plin proces de revocare din funcție, demers inițiat de Tudorel Toader, ministrul Justiției, procurorul general Augustin Lazăr a anunțat că va candida pentru un nou mandat.

Mandatul lui Augustin Lazăr expiră în 28 aprilie. Procurorul general al României a emis azi un comunicat în care își anunța candidatura ”în cadrul procedurii declanşate de ministrul Justiţiei pentru selectarea procurorului în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

”Obţinerea unui nou mandat ar reprezenta posibilitatea continuării proiectelor iniţiate, a procesului de modernizare şi consolidare instituţională a Ministerului Public în scopul continuării obţinerii de rezultate pozitive în activitate, a reprezentării convingătoare a intereselor generale ale corpului social, apărării necondiţionate şi de calitate a ordinii de drept, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Augustin Lazăr a criticat în repetate rânduri reformele din Justiție făcute de coaliția PSD-ALDE și este unul dintre puținii rivali de anvergură pe care ministrul Tudorel Toader nu a reușit să îi dea jos.

„Nu în ultimul rând, depunerea candidaturii răspunde aşteptărilor colegilor procurori care consideră că în această perioadă, cu multiple provocări pentru sistemul judiciar, trebuie asigurată stabilitatea la nivelul managementului Ministerului Public în special în privinţa promovării valorilor europene, inclusiv prin dialog, cooperare loială şi respect reciproc cu celelalte puteri ale statului”, se mai arată în comunicat.

Procedura de selecție a noului procuror general al României se desfășoară 13 martie și 5 aprilie.

În octombrie 2018, Tudorel Toader a declanșat procedura de revocare a acestuia din funcție, însă, Augustin Lazăr a depus o cerere de suspendare a măsurii, iar cazul încă se judecă.

Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ cererii de revocare, în timp ce președintele Klaus Iohannis a refuzat, în ianuarie 2019, să îl revocă din funcție pe acesta.