AUDIO. Cum sună un vârtej de praf pe Marte – în premieră, un rover a înregistrat sunetul

vârtej praf marte
Vârtejul de praf de pe Marte. Foto: NASA/JPL-Caltech/SSI

Roverul Perseverance al NASA a înregistrat sunetul unui vârtej de praf de pe Marte, relatează space.com. Este pentru prima dată când oamenii pot auzi cum sună un astfel de vârtej pe Planeta Roșie.

Perseverance a înregistrat sunetele produse de particulele de praf care lovesc roverul. Înregistrarea a fost realizată cu un microfon aflat în instrumentul SuperCam al roverului în data de 27 septembrie 2021. Cercetarea a fost publicată acum în jurnalul științific „Nature Communications”.

Și alte instrumente ale roverului au detectat prezența vârtejului de praf, Perseverance realizând inclusiv fotografii. Roverul mai detectase alte 90 de vârtejuri de praf, însă aceasta a fost prima dată când avea microfonul pornit, așa că a putut înregistra sunetele.

Bazându-se pe intensitatea rafalelor de vânt care se aud în înregistrare, oamenii de știință au reușit să măsoare și viteza vântului. Ei au calculat că vârtejul de praf avea un diametru de circa 25 de metri, o înălțime de cel puțin 118 metri și că vântul bătea cu 5,3 metri pe secundă.

Roverul a amartizat în Craterul Jezero, care se află aproape de o zonă pe unde trec mari furtuni sezoniere ce se formează pe Marte. Din acest motiv el a putut detecta numeroase vârtejuri de praf. Pentru comparație, nava spațială robotizată InSight, care se află în câmpia marțiană Elysium Planitia începând cu noiembrie 2018, nu a detectat până acum niciun vârtej.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.