Carrefour, Auchan, Cora, amendate cu 16 milioane de euro pentru fixarea prețurilor

locuri de muncă la carrefour
Foto: Jerry Michalski (Flickr / Creative Commons)

Consiliul Concurenței a sancționat şapte companii active pe piața comercializării produselor alimentare din România (3 retaileri și 4 furnizori ai acestora) cu amenzi în valoare totală de 87,7 milioane de lei (aproximativ 18,8 milioane de euro).

Cei 3 retaileri au fost amendați, în total, cu 16,2 milioane de euro.

Sancțiunile au fost aplicate în cadrul investigației privind fixarea prețurilor între retailerii
Auchan, Cora și Carrefour și furnizorii acestora, în perioada 2010-2016, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Concurenței.

În urma investigației a fost sancționată atât încălcarea regulilor naționale, cât și a regulilor europene de concurență, pentru fixarea prețurilor de revânzare (de raft) în cadrul promoțiilor desfășurate de retaileri.

Consiliul Concurenţei a constatat că în anumite cazuri preţurile de vânzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piaţă prin raportul dintre cerere şi ofertă, ci furnizorul şi retailerul stabileau un pret fix sau minim pentru revânzarea produselor către consumatorul final.

Această practică conduce la preţuri mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputând să scadă preţul sub limita stabilită cu furnizorul.

Companiile sancționate sunt:

1. Auchan Romania SA 36,5 de milioane de lei (7,84 milioane euro)
2. Carrefour România SA 26,9 milioane de lei (5,79 milioane euro)
3. Romania Hypermarche (Cora) SA 12,4 de milioan de lei (2,66 milioane euro)
4. Quadrant-Amroq Beverages SRL 5,9 milioane de lei (1,28 milioane euro)
5. Star Foods EM SRL 3,9 milioane de lei (843.599 euro)
6. Strauss România SRL 1,7 milioane de lei (383.236 euro)
7. Nelson Prod SRL 43,1 de milioane de lei (9.252 euro)

Carrefour România SA a recunoscut fapta, beneficiind astfel de o reducere a amenzii.

Amenzile aplicate de Consiliul Concurenței se virează integral către bugetul de stat.

Companiile sancționate pot ataca decizia autorității de concurență la Curtea de Apel București, în termen de 30 de zile de la publicarea deciziei.

Aceasta este a doua investigație derulată de autoritatea de concurență, finalizată cu sancțiuni pe piața comercializării de produse alimentare. În anul 2015, autoritatea de
concurență a sancționat retailerii Metro, Real, Selgros, Mega Image și furnizorii acestora cu
amenzi în valoare totală de aproximativ 35 milioane de euro pentru fixarea prețurilor, în
perioada 2005-2009.

Amenzile au fost încasate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Unele companii sancţionate au contestat sancţiunile Autorităţii de Concurenţă, procesele aflându-se pe rolul instanţelor.

Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în înţelegeri anticoncurenţiale să
contacteze autoritatea de concurenţă, să îşi recunoască participarea la încălcare şi să furnizeze dovezi privind înţelegerea respectivă. Procedând astfel, companiile pot beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor sau chiar de imunitate totală.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.