Au voie să funcționeze terasele închise cu sticlă sau folie de plastic? Ce spune Arafat

Raed Arafat FOTO: Gov.ro
Raed Arafat FOTO: Gov.ro

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a declarat că terasele închise cu sticlă, cu celofan, cu folie sau cu alte materiale sunt spații închise, nu deschise, așa că ele nu pot să funcționeze în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile a depășit 3 la mie.

În ultimul timp, odată cu scăderea temperaturilor, multe restaurante și cafenele care au fost obligate să își închisă spațiul interior au scos mese afară, în stradă sau pe trotuare, și le-au înconjurat de panouri din sticlă sau de folii din plastic pentru a păstra căldura în interior.

Raed Arafat a declarat vineri, 6 noiembrie, că astfel de terase sunt, de fapt, spații închise, și că funcționarea lor este interzisă dacă incidența este de peste 3 la mie, așa cum se întâmplă în București.

„Ați observat poate în ultima perioadă, cu temperaturile care au început să scadă, unele terase, chiar dacă ele sunt în afara spațiului închis al unui restaurant, au devenit și ele închise. Deci s-a pus sticlă, s-au pus diferite tipuri de pereți pentru a păstra căldura. Dar ele devin spații închise, încât ele se încadrează în definiția spațiilor închise din Legea 349 din 2002. Este legea cu produsele de tutun. Există acolo o definiție foarte clară, nu trebuia să creăm o altă definiție. Un spațiu închis este cel care are un acoperiș și două laturi, indiferent dacă sunt permanente sau temporare”, a menționat Arafat.

„Deci orice spațiu care are astfel de descriere se tratează ca spațiu închis și atunci se aplică regula spațiilor închise din restaurante, după incidențe, care rămân valabile (…) Aceste spații nu pot fi tratate ca terase în spații deschise”, a completat el.

În acest moment, legea menționează că în localitățile unde incidența este sub 1,5 la mie, restaurantele, cafenelele și alte localuri vor funcționa la capacitate de 50% în spațiul interior; între 1,5 la mie și 3 la mie ele vor funcționa la capacitate de 30% și doar până la ora 23:00 (este vorba tot despre spații închise). În cazul unei incidențe de peste 3 la mie restaurantele din spațiile închise nu mai pot să funcționeze.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.