Au venit rezultatele pentru persoanele care au intrat în contact cu italianul ce are coronavirus

raed arafat
Foto: Facebook

UPDATE. A apărut primul caz de coronavirus din România

Știrea inițială:

Toate rezultatele pentru cele 13 persoane din județul Gorj care au intrat în contact direct cu italianul purtător al coronavirusului, ce și-a vizitat rudele din România acum câteva zile, sunt negative, a anunțat Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Mai există însă alte 19 persoane ale căror analize sunt în lucru. Este vorba despre persoane care nu au intrat în contact direct cu cetățeanul italian, a explicat Tătaru într-o conferință de presă susținută alături de Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

De asemenea, testele persoanelor din județele Buzău și Alba sunt negative, au anunțat cei doi oficiali.

Pe măsură ce vor fi identificate și alte persoane care au intrat în contact direct cu italianul, și ele vor fi testate.

Secretarul de stat Tătaru a mai menționat că miercuri, 26 februarie, a fost emis ordinul de carantină. Potrivit acestuia, toate persoanele care vin din zone închise precum Wuhan (China), cele 11 comune și orașe din Italia sau de pe vase de croazieră precum Diamond Princess vor fi puse în carantină instituționalizată timp de 14 zile.

Persoanele vor fi testate la intrare, iar la ieșire se vor face două teste la distanță de 24 de ore. Pentru a ieși din carantină, ambele teste trebuie să fie negative.

În ceea ce privește persoanele care vin din zone afectate de coronavirus, dar care nu au fost închise (de exemplu, din regiunile Lombardia și Veneto din Italia, exceptând cele 11 localități), ele vor intra în izolare voluntară la domiciliu timp de 14 zile. Același lucru este valabil și pentru familiile lor, a explicat Nelu Tătaru.

Ordinul ministerial mai prevede că persoanele aflate în izolare la domiciliu, precum și familiile lor, vor beneficia de concediu medical. Ele vor primi o adeverință de la Direcția de Sănătate Publică potrivit căreia se află în izolare acasă, iar pe baza acesteia angajatorul le va ponta ca aflându-se în concediu medical.

După 14 zile, persoanele care s-au aflat în izolare la domiciliu vor fi și ele testate. Cât timp se vor afla în izolare, ele trebuie să țină legătura permanent cu medicul de familie și cu reprezentanți ai Direcțiilor de Sănătate.

Nelu Tătaru a mai spus că astăzi, la ora 14, se aflau 69 de persoane în carantină în România, iar 4.418 erau în izolare la domiciliu.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.