Au înverzit plaje de pe litoralul românesc

Plajele din stațiunile sudice au fost invadate de alge. Cantitățile sunt atât de mari încăt nu au putut fi înlăturate, chiar dacă echipele Apelor Române Dobrogea-Litoral intervin în fiecare seară.

Sunt afectate plajele din stațiunile Olimp, Mangalia și Vama Veche. „În ultima perioadă se constată o dezvoltare algală puternică în zona de sud a litoralului românesc, în stațiunile Olimp, Mangalia și Vama Veche. Cantitățile însemnate de algă se întâlnesc, atât în apa mării,cât și pe plajă.

Echipele din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța intervin în fiecare seară pe linia țărmului, dar cantitatea mare de algă în apă nu poate fi evacuată decât în momentul în care aceasta ajunge pe țărm”, au comunicat specialiștii de la Apele Române.

FOTO: Apele Române Dobrogea-Litoral/Facebook
FOTO: Apele Române Dobrogea-Litoral/Facebook

Turiștii de pe litoralul românesc nu au probleme doar cu apa, ci și cu mâncarea. ANSVSA anunță că a dat amenzi de aproape jumătate de milion de lei. Cele mai multe nereguli au fost descoperite la restaurante și terase din Vama Veche, Eforie Nord și Mamaia. Au fost retrase de la vânzare aproape 114 kilograme de carne, pește și fructe de mare.

„Pentru unii agenți economici e mai presus să facă bani, iar inspectorii ANSVSA i-au sancționat dur pe aceștia, pentru că rolul nostru e să nu punem în pericol siguranța consumatorilor.

S-au dat sancțiuni în ultima perioadă de jumătoate de milion de euro doar acolo unde comercianții au încercat să pună în pericol sănătatea consumatorilor, unde erau condiții necorespuznatoare de igienă, ambalarea, manipularea produselor în condiții necorespunzătoare.

Dacă un bucătar știe regulile minime de igienă, atunci și cei din jur vor respecta aceste reguli, el fiind șeful în bucătărie. Vom modifica legislația privind aceste lucruri începând de anul acesta”, a declarat directorul general al ANSVSA, Mihai Ponea.