Au început „referendumurile” organizate de oamenii lui Putin în Ucraina. Care este întrebarea de pe buletin

FOTO: Michel_van_der_Vegt/Pixabay.com
FOTO: Michel_van_der_Vegt/Pixabay.com

Așa-zisele referendumuri orchestrate de oamenii de la Kremlin au început în părțile ocupate de ruși în totalitate sau parțial. Kievul și Occidentul spun că acestea reprezintă „o farsă” și că anexarea teritoriilor Ucrainei la Rusia nu va fi recunoscută.

Votul urmează să se încheie pe 27 septembrie și se desfășoară în regiunile separatiste pro-ruse Donețk și Lugansk, precum și în zonele ocupate Herson și Zaporojie. Oficialii occidentali și ucraineni nu au dubii în ceea ce privește rezultatele acestor așa-zise referendumuri și spun că sunt un pretext al rușilor pentru a intensifica conflictul, Moscova mergând până la amenințarea cu lovituri nucleare pentru a apăra ceea ce consideră a fi „teritoriul său”.

Separatiștii din Donețk au spus că „din motive de securitate” votul se va desfășura în principal din ușă în ușă timp de patru zile, iar secțiile de votare vor fi deschise doar în ultima zi, pe 27 septembrie. Separatiștii pro-ruși au spus că vor fi 450 de secții de votare în Donețk, 461 în Lugansk, 394 în Zaporojie și 198 în Herson.

De asemenea, mai multe secții de votare au fost deschise în Rusia pentru a permite votul „refugiaților” care au fugit din Ucraina, potrivit agențiilor de presă ruse. Scrutinele sunt făcute după modelul celui care a oficializat anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea, în 2014. „Referendumurile” sunt în organizare de mai mult timp, însă calendarul a fost accelerat după succesul contraofensivei ucrainene care a făcut armat rusă să se retragă din nord-estul țării.

În Donețk și Lugansk, care și-au anunțat „independeța”, pe buletinul de vot sunt întrebați dacă vor să facă parte din Rusia. În regiunile Herson și Zaporojie, care sunt ocupate parțial de ruși, întrebarea este: „Doriți să vă separați de Ucraina, să creați state independete și să deveniți parte a Rusiei?”.

Anexarea acestor patru zone nu va fi recunoscută de comunitatea internațională, dar ea va marca un punct de cotitură în ofensiva pe care Rusia o desfășoară în Ucraina.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.