Au fost surprinse imagini cu răsăritul și apusul pe Marte

FOTO: NASA
FOTO: NASA

Sonda spațială InSight a NASA a reușit să surprindă o serie de imagini cu răsăritul și apusul văzute pe Marte.

Pozele au fost înregistrate de o cameră montată pe brațul robotic al sondei și sunt de pe 24 și 25 aprilie. Cele două imagini au fost capturate în jurul orelor marțiene 05:30, respectiv 18:30.

Potrivit NASA, în condițiile în care Soarele se află la o distanţă mai mare de Marte decât de Pământ, văzut de pe Planeta Roşie acesta are doar două treimi din dimensiunea observată de pe Terra.

„Surprinderea răsăriturilor şi apusurilor de soare a fost o tradiţie pentru misiunile pe Marte”, a declarat Justin Maki din cadrul echipei misiunii InSight.

Prima misiune spațială care a transmis imagini asemănătoare a fost Viking 1, care a surprins un apus de soare la 21 august 1976. Doi ani mai târziu, Viking 2 a reuşit să obţină o imagine cu un răsărit, la 14 iunie 1978. De atunci, imagini cu răsărituri şi apusuri văzute de pe Marte au fost transmise, printre altele, de misiunile Spirit, Opportunity şi Curiosity.

Sonda InSight a asolizat pe Marte la 26 noiembrie 2018 în cadrul unei misiuni de doi ani pentru explorarea adâncurilor Planetei Roşii. În luna aprilie, sonda a detectat şi măsurat ceea ce oamenii de ştiinţă cred a fost un seism produs pe Marte (”marsquake”), aceasta fiind prima dată când o posibilă mişcare seismică a fost înregistrată pe o altă planetă decât Terra.

Mai multe imagini surprinse de NASA cu răsăritul și apusul găsiți – AICI.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.