Au fost publicate diploma și subiectele ce i-au picat la Bac lui Ceaușescu. Ce note a luat fostul dictator la 47 de ani

ceaușescu diplomă de bacalaureat
Foto: Fototeca online a comunismului românesc / Wikipedia.org / Arhivele Naționale

Arhivele Naționale ale României au publicat diploma de Bacalaureat a fostului dictator Nicolae Ceaușescu, precum și pagini din lucrările acestuia de la probele de Matematică și de Limba Română.

Copiile documentelor păstrate la Arhivele Naționale ale României au fost publicate pe rețeaua de socializare Facebook.

La proba de Limba Română, Nicolae Ceaușescu a trebuit să scrie despre opera poetică a lui Mihai Eminescu și a lui Vasile Alecsandri, iar la matematică a avut de rezolvat exerciții cu funcții și polinoame.

Din documente mai rezultă că Ceaușescu a luat nota 10 la ambele probe.

Foto: Arhivele Naționale
Foto: Arhivele Naționale

„Recent, Arhivele Naționale ale României și-au îmbogățit patrimoniul cu documente școlare referitoare la Nicolae Ceaușescu, mărturii importante pentru istoria comunismului românesc.

Documentele au fost integrate în Colecția Nicolae Ceaușescu păstrată de instituția noastră și vor fi accesibile în curând prin Sala de studiu a Serviciului Arhive Naționale Istorice Centrale din București”, a transmis instituția.

Din documente rezultă că Nicolae Ceaușescu a susținut examenul de Bacalaureat (de maturitate) în noiembrie 1965, pe când avea 47 de ani (Ceaușescu era născut în anul 1918). În martie 1965 el devenise secretar general al Partidului Comunist Român, funcție pe care a deținut-o până în 1989 (funcția de președinte al statului a preluat-o în 1974).

Foto:  Fototeca online a comunismului românesc / Wikipedia.org / Arhivele Naționale

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.