Au fost prinși profanatorii Cimitirului evreiesc din Huși

FOTO: Federația Comunităților Evreiești din România/Facebook
FOTO: Federația Comunităților Evreiești din România/Facebook

Trei adolescenți de 15 și 16 ani sunt cercetați pentru vandalizarea mai multe monumente funerare din Cimitirul evreiesc din Huși.

Potrivit polițiștilor vasluieni, o parte dintre pietrele funerare din cimitir au fost afectate de tăierea unor arbori.

„Având în vedere evenimentul din 27 martie a.c, cu privire la faptul că în cimitirul evreiesc din localitatea Huşi, judeţul Vaslui, au fost găsite mai multe monumente funerare distruse, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui au continuat cercetările şi investigaţiile identificând autorii acestor fapte”, anunţă Poliţia Judeţeană Vaslui.

Federația Comunităților Evreiești din România anunța că la sfârșitul lunii martie a fost semnalată vandalizarea cimitirului evreiesc din Huși. 73 de monumente funerare au fost distruse.

Potrivit Federației, comunitatea evreilor din Huși, altădată înfloritoare, nu mai are decât câteva zeci de membri, în cea mai mare parte oameni în vârstă, inclusiv supravețuitori ai Holocaustului.

„Nu este admisibil ca în zilele de astăzi, în România contemporană, stat democrat, pluralist, în care drepturile şi obligaţiile evreilor şi ale celorlalte minorităţi naţionale sunt egale cu ale majorității, să se întâmple un eveniment atât de antiuman, atroce, de profanare a mormintelor.

În numele tuturor evreilor trăitori în România de astăzi, dar şi a celor aflaţi în prezent în Israel şi în alte ţări, protestăm energic faţă de cele întâmplate la Huşi, şi cerem, pe deplin temei, organelor în drept, să ancheteze cu minuţiozitate şi înalt profesionalism cele întâmplate în cimitirul evreiesc din Huşi, în vederea deschiderea cercetării penale şi aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi, în temeiul codului penal şi a legislaţiei speciale.

Astfel de evenimente cu un caracter profund antisemit sunt de îndată receptate în toată lumea democratică, şi afectează grav democraţia din România.

De îndată ce vom avea informaţii din partea autorităţilor în drept, vom informa opinia publică din România şi de peste hotare”, se încheie comunicatul Federației Comunităților Evreiști din România – Cultul Mozaic.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.