Au fost identificați teroriștii din Londra. Cine sunt și cu ce se ocupau

Khuram Butt și Rachid Redouane
Khuram Butt și Rachid Redouane

A fost identificat și cel de-al treilea bărbat care a organizat atacul terorist din Londra, soldat cu șapte morți și 48 de răniți. Potrivit jurnaliștilor de la Corriere della Sera, este vorba despre Youssef Zaghba, fiul unui marocan și al unei italience din Bologna.

Acesta s-a născut în 1995, iar copilăria și-a petrecut-o în Bologna și apoi în Maroc, după ce părinții lui au divorțat. Zaghba a intrat în atenția autorităților italiene anul trecut, după ce a zburat din Bologna spre Turcia, cu intenția de a ajunge în Siria.

Polițiștii italieni l-au reținut și l-au interogat cu privire la intențiile sale, însă l-au eliberat din lipsă de probe. Însă a rămas în continuare pe „lista” celor suspecți că ar avea legături cu organizații teroriste. În ultima perioadă, Youssef Zaghba a călătorit în Maroc și Marea Britanie. De altfel, de la începutul acestui an s-ar fi angajat la un restaurante în Marea Britanie.

Un alt atentator este Khuram Butt, un cunoscut al serviciilor de securitate, însă fără să existe vreo dovadă că acesta ar fi plănuit un atac. Acesta a lucra timp de șase luni la stația de metrou Westminister, timp în care a avut acces la tuneluri care fac legăturile chiar sub Parlamentul britanic. A renunțat la acest serviciu în octombrie 2016.

În vârstă de 27 de ani, Butt era căsătorit și avea copii. Potrivit autorităților, locuia de mai mulți ani în cartierul est-londonez Barking, unde au avut loc în ultima perioadă mai multe raiduri antiteroriste.

Acesta a apărut la un moment dat și într-un documentar realizat de televiziunea Channel 4 despre o grupare de islamiști extremiști, care s-a format în jurul unui predicator pe nume Anjem Choudary.

Cel de-al treilea atactor este Rachid Redouane, necunoscut autorităților britanice. Era de origine libiană și marocană. Deocamdată nu s-a putut stabili dacă s-a născut în 1986 sau în 1991.

Polițiștii au reușit să-i ucidă pe jihadiști la aproximativ 8 minute după ce au declanșat atacul terorist. S-au tras peste 50 de gloanțe în direcția lor. Cei trei atacatori au intrat cu o furgonetă în pietonii de pe London Bridge, după care au fugit din mașină și i-au atacat pe trecători cu cuțite în zona Borough Market. Un român care lucrează la o brutărie din Londra este considerat în urma atentatului. Povestea sa – AICI.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.