Au fost găsite ruinele primei școli de învățământ superior din România

Ruinele fostei Academii Domnești de la Sf. Sava. Foto: infoub.unibuc.ro
Ruinele fostei Academii Domnești de la Sf. Sava. Foto: infoub.unibuc.ro

Săpăturile arheologice din curtea călădirii Universității din București au scos la iveală rămășițele fostei Academii Domnești de la ”Sfântul Sava”.

Zidurile fostei clădiri au o vechime de peste trei secole. Academia Domnească de la ”Sf. Sava” este prima școală de învățământ superior din Țara Românească, fiind înființată de Constantin Brâncoveanu în 1694, potrivit Universității București.

Arheologii de la Muzeul Municipiului București și de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” au descoperit ziduri ale vechii clădiri a Universității din București, înființată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 1864 și construită sub îndrumarea arhitectului Alexandru Orăscu. Ruinele vechii Universități, dezvăluite acum, sunt rezultatul afectării clădirii de bombardamentele din Al Doilea Război Mondial care au determinat demolarea unei părți a imobilului în anii ’50, precizează sursa citată.

Pe locul unde este astăzi Piața Universității și clădirea Universității București a existat, în urmă cu trei secole, și Ansamblului Mănăstiresc ”Sfântul Sava”, ctitorit de Constantin Brâncoveanu în 1709.

Universitatea din București a fost înființată abia în 1864 și pare să fie continuarea unei aspirații către învățământul superior care a început la sfârșitul secolului al XVII-lea.

Academia Domnească de la București a fost o școală superioară unde se preda în limba greacă veche. Reorganizată în timpul domniei lui Alexandru Ipsilanti, Academia Domnească a devenit un important centru de cultură grecească.

După 1776, studiile din cadrul Academiei au fost organizate în cinci cicluri, fiecare dintre ele cu durata de trei ani. Primul ciclu era dedicat studiului gramaticii limbilor greacă și latină. Al doilea a fost dedicat studiului literaturii clasice grecești și latine. În cel de-al treilea ciclu studenții studiau poetică, retorică, etica lui Aristotel, italiana și franceza. În cel de-al patrulea ciclu se studiau aritmetica și geometria, precum și istoria. În sfârșit, ultimul ciclu a fost dedicat studiului filozofiei și astronomiei.

În 1818, în clădirea acesteia s-a deschis prima instituție superioară de învățământ în limba română, sub conducerea lui Gheorghe Lazăr.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.