Au fost emise 3 noi coduri de vreme rea: 1 portocaliu, 2 galbene. Vor fi ploi torențiale, vijelii, grindină

ploi vijelii meteo cod galben de ploi cod portocaliu
Foto: Tony (Flickr)

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu și două coduri galbene de vreme rea.

Codul portocaliu este valabil joi, 18 iunie, în intervalul orar 12.00 – 23.00.

Fenomene vizate: cantități de apă însemnate

În după-amiaza zilei de joi (18 iunie) și la începutul nopții de joi spre vineri (18/19 iunie), în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și în zonele montane vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp. Vor fi intensificări ale vântului, grindină și descărcări electrice.

Primul cod galben intră în vigoare joi, 18 iunie, la ora 10.00, și expiră vineri, 19 iunie, la ora 10.00.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

cod portocaliu
Foto: ANM

Al doilea cod galben este valabil în intervalul 19 iunie, ora 10:00 – 21 iunie, ora 10:00.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat în cea mai mare parte a țării și în prima parte a săptămânii viitoare.

cod galben
Foto: ANM

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului prin avertizări de vreme severă imediată.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.