Au fost emise 3 coduri galbene. Lista județelor afectate de caniculă

Foto: pasja1000 / pixabay.com
Foto: pasja1000 / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis două coduri galbene de caniculă și unul de instabilitate atmosferică.

1. Primul cod galben, de caniculă și disconfort termic, este valabil joi, 30 iulie.

Fenomene vizate: caniculă, disconfort termic accentuat;

În cursul zilei de joi (30 iulie), în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei, precum și în centrul și sudul Moldovei, va fi caniculă, temperaturile maxime vor depăși frecvent 35 de grade, iar pe arii restrânse se vor situa peste 37…38 de grade.

Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar noaptea de joi spre vineri (30/31 iulie) va fi tropicală, cu temperaturi care, în general, nu vor coborî sub 20 de grade.

Disconfortul termic va fi ridicat și în restul teritoriului, iar în zonele de câmpie și de podiș, indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.

Sursa: ANM

2. Al doilea cod galben este unul de instabilitate atmosferică.

Interval de valabilitate: 30 iulie, ora 12:00 – 31 iulie, ora 02:00.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată;

În intervalul menționat, la munte, în nordul, nord-estul și local în centrul țării vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și izolat 30…50 l/mp.

Sursa: ANM

3. Cel de-al treimea cod galben este tot unul de caniculă și disconfort termic.

Interval de valabilitate: vineri (31 iulie).

Fenomene vizate: caniculă, disconfort termic accentuat;

În cursul zilei de vineri (31 iulie), în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei și Dobrogei va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35…37 de grade.

Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar noaptea de vineri spre sâmbătă (31 iulie/01 august) va fi tropicală, cu temperaturi care, în general, nu vor coborî sub 20 de grade.

Disconfortul termic se va menține ridicat și în Banat și sudul Moldovei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.

Sursa: ANM

ANM a emis și o informare meteorologică de instabilitate atmosferică.

Interval de valabilitate: vineri, 31 iulie, ora 12:00 – sâmbătă, 1 august, ora 02:00.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică;

În intervalul menționat în sud-vestul, sudul, estul țării și local în centru, instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe suprafețe mici 40…50 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.