Au fost emise 2 coduri galbene: caniculă, vijelii, ploi torențiale. Lista județelor afectate

caniculă căldură vară termometru
Foto: stux / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis două coduri galbene, atât de caniculă, cât și de vreme urâtă.

1. Primul cod galben, de disconfort termic și caniculă, este valabil vineri (31 iulie).

Fenomene vizate: caniculă, disconfort termic accentuat;

În cursul zilei de vineri (31 iulie), în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei și Dobrogei va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35…38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Disconfortul termic se va menține ridicat și în Banat și sudul Moldovei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.

2. Al doilea cod galben este unul de instabilitate atmosferică.

Interval de valabilitate: 31 iulie, ora 10:00 – 01 august, ora 04:00.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată;

În intervalul menționat, la început în nord, nord-est și local la munte, apoi și în estul și sud-estul teritoriului, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe suprafețe mici 40…60 l/mp.

Manifestări specifice instabilității atmosferice se vor semnala și în centrul și sudul țării, dar pe spații mai restrânse.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.