Aterizare ratată pe un aeroport din România: „Pista arăta ca o pârtie de ski”

blue air
Foto: Aldo Bidini via Wikimedia Commons

Un avion al companiei Blue Air, care opera o cursă charter pe ruta Otopeni – Barcelona cu escală pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, a ieșit cu aproximativ 10 metri de pe pista aeroportului clujean la aterizare.

În momentul incidentului, la bordul aeronavei se aflau 110 pasageri şi 6 membri ai echipajului, se arată într-un comunicat de presă al Aeroportului Internațional Cluj. Incidentul, petrecut în jurul orei 8 dimineața, nu s-a soldat cu vătămarea vreunei persoane și nici nu au fost înregistrate pagube materiale.

Potrivit reprezentanților aeroportului, aeronava Boeing 737-400 a companiei Blue Air a aterizat în condiţiile unei piste corespunzătoare din punct de vedere operaţional şi a ieşit la capătul 07 al pistei, în afara suprafeţei betonate.

Pista Aeroportului Internațional Cluj a fost închisă traficului aerian până la ora 13:45.

Reprezentanții companiei Blue Air afirmă că incidentul s-a petrecut din cauza condițiilor meteo nefavorabile: „În faza finală de frânare din cadrul procedurii de aterizare, comandantul aeronavei a observat că aderența nu este suficient de mare pentru a permite oprirea în limitele pistei de aterizare, avionul alunecând circa zece metri în afara pistei”.

„Conform buletinului meteo transmis de către Romatsa (informații preluate de la reprezentanții aeroportului Cluj) la ora 07:30 frânarea pe pista de aterizare era medie spre bună existând depuneri de zăpadă. În aceste condiții, conform manualului de operare al aeronavei, aterizarea și frânarea se pot efectua în siguranță. Ulterior aterizării, un nou buletin meteo a fost emis, buletin în care condițiile meteo descrise erau: acoperire până la 100% a suprafeței pistei cu zăpadă udă și condiții de frânare medii”, se mai arată în comunicatul Blue Air.

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile a anunțat într-un comunicat de presă că a deschis o anchetă: „CIAS a fost informat despre producerea unui eveniment de aviație pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, în care a fost implicată o aeronavă aparținând companiei Blue Air – Airline Management Solutions, care la aterizare a depăsit pragul pistei, ieșind în zona de siguranță. Din primele informații primite nu au fost răniți și aeronava nu a suferit deteriorări. Evenimentul este investigat de o comisie CIAS, care în momentul de fată se deplasează spre locul producerii evenimentului”.

„Pista arăta ca o pârtie de ski”

Deși reprezentanții aeroportului susțin că pista era operațională, mai mulți pasageri au declarat pentru televiziunea Digi24 că aceasta nu a fost curățată corespunzător și că zăpada era foarte mare în momentul aterizării.

„Comandantul a încercat să oprească aeronava, a aterizat foarte bine, dar autoritățile aeroportului din Cluj nu au deszăpezit pista, era zăpada de un metru, și am înțeles că s-a spus la TV că pista era curată. Nu, este o mare minciună. Abia după ce am ajuns pe câmp au venit lamele să curețe. Explicații nu am primit. 30-40 de minute am stat în aeronavă până ne-au debarcat, am stat în aeroport, nu ni s-au dat explicații, nimic”, a declarat pasagerul Alex Bucur.

„Pista era acoperită de zăpadă și gheață. Pilotul a dat dovadă de profesionalism deoarece ne aflăm în viață. Putea să se întâmple altceva dacă pilotul nu reacționa cum trebuia. Cei de la aeroport trebuiau să curețe pista. În avion nu prea ne-am dat seama ce se întâmplă pe moment, după ce am aterizat, am văzut unde ne aflăm și ne-am dat seama ce s-a întâmplat. N-am primit nicio explicație. Au zis să stăm liniștiți că nu e nicio problemă. Așteptăm să ni se aducă apă și mâncare și au zis că ne preiau autocarele, mergem la Sibiu și apoi la Barcelona. Pista arăta ca o pârtie de ski”, a povestit un alt pasager, Alex Mihai Marin.

Pasagerii cursei au fost transferați la Sibiu, de unde o altă aeronavă îi va transporta la Barcelona.

Recomandările editorilor GreatNews:

Scrisoarea unui român din SUA către Iohannis: „V-ați recuperat România, ne-ați pierdut pe noi”
„Salariu” record din meditaţii, obţinut de un profesor din România
O româncă, în topul celor mai de succes tineri din SUA cu o afacere de milioane de dolari

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.