Atenție, protestatari! Amenzi mai mari pentru refuzul legitimării

Foto: Pixabay

Senatul a adoptat tacit, luni, un proiect al Guvernului, aflat în procedură de urgență, care modifică mai multe acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice.

Inițiativa legislativă stabilește noi reguli referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor şi al vehiculului persoanei, conducerea persoanei la sediul poliţiei şi utilizarea forţei.

Proiectul a trecut de Senat, care era primul for sesizat. Potrivit documentului, cuantumul amenzilor va crește de la 100 – 500 de lei la un maxim între 500 și 1.500 de lei pentru persoanele care refuză să se legitimeze. Motivația modificării este că refuzul legitimării presupune deplasarea persoanei la sediul poliției.

„De multe ori, refuzul de legitimare stă la baza escaladării unor situaţii tensionate în interacţiunea poliţist-cetăţean”, se arată în textul iniţiativei legislative.

Un articol nou introdus prin proiectul de lege prevede închisoare de la 3 luni la un an sau amendă pentru persoanele, care au fost avertizate, dar continuă să împiedice autorităţile să aplice legea:

„Fapta persoanei care, după ce a fost avertizată, împiedică în mod nemijlocit organul de ordine publică de a-şi îndeplini, în condiţiile legii, obligaţiile de serviciu referitoare la legitimarea, controlul corporal, al bagajelor şi al vehicului sau conducerea unei persoane la sediul de poliţie ori al altui organ de stat, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”, se precizează în iniţiativa adoptată tacit de Senat.

Amenzi mai mari și pentru petreceri

Proiectul prevede şi o majorare a amenzilor, de la 500 – 1.500 de lei, la 2.000 – 3.000 de lei, pentru organizarea de petreceri private în spaţiul public, „în proximitatea imobilelor cu destinaţia de locuinţe”.

Dacă fapta se repetă într-un interval de 24 de ore, atunci amenda poate fi între 3.000 și 6.000 de lei. În caz de repetare, polițistul poate acorda sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității.

Proiectul de lege adoptat tacit de Senat urmează să primească votul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.