Atentat terorist la Kabul. Ambasada României a fost afectată, un angajat a murit

FOTO: Captură Twitter
FOTO: Captură Twitter

Un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul, în Afganistan, a decedat, iar altul a fost grav rănit în urma unui atentat terorist, anunță Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„În cursul nopții de 2 spre 3 septembrie 2019, în cadrul campusului în care își desfășoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetățenilor străini. În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit. Cetățeanul român rănit urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, în funcție de evoluția stării de sănătate, pentru a beneficia de asistență medicală de specialitate”, transmite MAE în comunicatul de presă.

Presa străină scrie că a fost vorba despre un atac sinucigaș în urma căruia au murit 16 oameni și alte 120 de persoane au fost rănite. Românul ucis a luptat împotriva talibanilor, reușind să-i păstreze o perioadă la distanță.

Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, a avut o convorbire telefonică cu șeful misiunii diplomatice a României la Kabul și rămâne în legătură permanentă pentru acordarea sprijinului necesar.

„Ministerul Afacerilor Externe este alături de familiile colegilor noștri. Transmitem sincere condoleanțe familiei victimei și recuperare rapidă persoanei rănite”, precizează sursa citată.

MAE arată că „atât șeful misiunii diplomatice, cât și șeful echipei de pază din cadrul ambasadei au fost evacuați într-o bază militară din apropiere, fiind în afara oricărui pericol”.

„Reprezentantul Ambasadei României la Kabul rămâne în contact cu Centrala Ministerului Afacerilor Externe și cu toate autoritățile competente în vederea repatrierii trupului neînsuflețit, precum și a transferului, în condiții de siguranță, a cetățeanului român rănit. Ministerul Afacerilor Externe condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist și reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului, în toate formele sale de manifestare”, subliniază MAE.

Atentatul sinucigaș a avut loc la scurt timp după o întâlnire între președintele Ashraf Ghani și emisarul american Zalmay Khalilzad. Explozia a afectat o arie mare. Emisarul american anunțase că Statele Unite vor retrage aproximativ 5.000 de militari din Afganistan și vor închide cinci baze militare în termen de 135 de zile, conform unui proiect de acord de pace cu oficialii talibani.

Un tractor încărcat cu explozibili a fost detonat lângă clădirea în care își are sediul și reprezentanța diplomatică a României. Imediat, alți talibani au pătruns în complex și au deschis focul la întâmplare. Schimbul de focuri între forțele militare și talibani ar fi durat în jur de două ore.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.