Avalanșa știrilor false pe internet. Se cer sancțiuni dure la nivel european

Facebook va marca știrile false
Facebook va marca știrile false

Mai mulți politicieni germani cer sancțiuni pentru difuzare de știri false. Printre susținători se află și președintele Parlamentului European, Martin Schulz, care e de părere că ar fi nevoie de o intervenție nu doar la nivel național, ci și la nivel european.

Potrivit Hotnews.ro, ministrul Justiției din Germania cere să se aplice pedepse severe pentru cei care răspândesc știri false și calomnioase pe rețelele de socializare.

Coaliția de guvernare germană CDU/CSU-SPD a anunțat deja că va înăspri cadrul legislativ în ce privește răspândirea de știri false în Internet, pe Facebook și alte rețele de socializare. Este vorba despre un proiect de lege care să reglementeze, în 2017, acest lucru.

Au început să apară și site-uri care trec în revistă site-urile cu știri false. Un astfel de portal ar fi Fakenewswatch.com. Există și pentru România un portal pe care puteți afla informații despre diverse site-uri care distribuie știri „prăpăstioase” și teorii ale conspirației – verificasursa.ro.

Săptămâna trecută, reprezentanţii Facebook au anunțat că vor iniţializa marcarea ştirilor false cu etichete de avertizare pentru userii care vor încerca să distribuie informaţiile false pe reţeaua de socializare.

Etichetele de avertizare vor fi dispuse sub titlu, sub forma unui mesaj scris în roşu, cu textul: „Disputat de o terţă parte de fact-checkeri”. Astfel, userii vor putea accesa secţiunea „Află de ce este story-ul disputat” pentru a afla detalii suplimentare.

De asemenea, Facebook anunţă că nu angajaţii reţelei sociale vor face acest fact-checking. Părţile terţe vor fi reprezentate de organizaţii specializate în fact-checking, care au semnat Codul Internaţional de Principii de Fact Checking, redactat de organizaţia de jurnalişti Poynter.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.