Atac la o moschee din Egipt: Cel puțin 184 de morți

Moschee din Sinai. Foto: Prince Roy / Flickr
Moschee din Sinai. Foto: Prince Roy / Flickr

Un atac cu bombă și arme de foc asupra unei moschei din provincia egipteană Sinai s-a soldat cu cel puțin 184 de morți, potrivit presei locale.

Martorii susțin că bărbați înarmați au coborât din patru mașini de teren și au deschis focul asupra credincioșilor adunați în moscheea din orașul Bir al-Abed.

Armata egipteană se luptă cu grupări islamiste în regiune de multă vreme, însă numărul victimelor acestui conflict a crescut constant din 2013. Au mai existat mai multe atacuri violente provocate de militanți în regiune, însă acesta este cel mai sângeros.

Pe lângă numărul mare de morți există și cel puțin 125 de răniți, scrie BBC.

Președintele Egiptului, Abdul Fattah al-Sisi, a convocat o celulă de criză.

În urmă cu doar o lună, cel puțin 18 polițiști au fost uciși în urma unui atac asupra unui convoi la doar câțiva kilometri distanță de locul tragediei de astăzi.

Localnicii spun că mulți dintre cei care participă la rugăciunile din moscheea atacată sunt adepți ai sufismului, latura mistică a Islamului. Martorii susțin că după detonarea bombei, atacatorii au deschis focul asupra persoanelor care ieșeau din moschee, sute de persoane fiind lovite de gloanțe.

Nu se cunosc încă responsabilii pentru atacul de vineri, însă mai multe grupări jihadiste, printre care și Stat Islamic consideră sufismul drept erezie.

Militanții musulmani din regiune și-au intensificat atacurile după ce președintele Mohammed Morsi a fost îndepărtat de armată în iulie 2013. Sute de polițiști, soldați și civili au fost uciși de atunci, în special în Provincia Sinai.

Jihadiștii și-au asumat responsabilitatea și pentru prăbușirea unui avion rusesc, plin cu turiști, care se îndrepta spre Sinai în 2015. Atunci, 224 de persoane și-au pierdut viața.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.