Astronomii români au făcut o descoperire importantă. Trei stele vor purta numele unui oraș din țara noastră

Astronomii români au găsit pe cer trei stele foarte interesante (Wikimedia Commons)
Astronomii români au găsit pe cer trei stele foarte interesante (Wikimedia Commons)

După o muncă de peste un an de zile, trei dintre cei mai cunoscuți specialiști români în astronomie au descoperit trei stele de tipul EW. Astrele vor purta numele orașului de unde au fost observate.

Descoperirea este o premieră pentru România și a fost realizată la la Observatorul astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi. Aici, între octombrie 2015 și iulie 2015, au fost făcute observații astronomice pentru a găsi noi stele variabile.

Astfel, trei stele din constelaţiile Cassiopeia şi Cefeu sunt de fapt stele variabile și au fost botezate Galați V3, Galați V4 și (ați ghicit, probabil) Galați V5.

Descoperirea celor trei astre cu numele orașului de pe Dunăre a fost făcută de o echipă formată din Ovidiu Tercu – coordonatorul Observatorului astronomic Galaţi, Vlad Tudor – doctorant în astrofizică la Curtin University din Australia şi Alex Dumitriu – membru în consiliul de administraţie la The Astronomical Society of Glasgow. Doi dintre cei trei sunt și membri ai Astroclubului „Călin Popovici” din Galaţi.

Galați V3 este o stea variabilă de tip Delta Scuti, a cărei variații a strălucirii este de doar câteva ore, fenomenul fiind provocat de fenomenele interne ale astrului.

Celelalte două sunt de tipul EW, numite și binare în contact. Aceste două stele orbitează în jurul unui centru comun de masă, având suprafețe în contact și deformându-se reciproc.

Cele trei stele variabile sunt circumpolare, fiind vizibile din România tot timpul anului, cu ajutorul unui instrument optic.

Tot la Galați, dar în urmă cu doi ani, au mai fost descoperite două stele variabile, cunoscute acum ca Galați V1 și Galați V2.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Prima stație din România în care se așteaptă autobuzul pe canapea, ca acasă
Un șerif american predă lecții în România
Reduceri eMAG televizoare. Prețuri și cu 1.000 de lei mai mici
Locuri de muncă în construcții pentru români