Asigurare auto 2015. Protecția Consumatorilor cere tarife RCA mai mici pentru tineri

Reprezentanții Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC) vor solicita Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) emiterea unei norme care să interzică majorarea tarifelor polițelor RCA pe criterii de vârstă și chiar să scadă prețul acestora, în cazul tinerilor.

Și asta pentru că reprezentanții APC consideră că tarifele mai mari pe care tinerii sunt nevoiți să le plătească pentru polițele RCA sunt discriminatorii.

„Costurile mari ale asigurărilor pentru tineri reprezintă o discriminare pentru că aceştia nu au resursele necesare, având în vedere câştigurile mai mici decât cele ale adulţilor. Mai mult, există riscul să nu se asigure şi atunci problema devine şi mai gravă. În felul acesta se obstrucţionează accesul la un serviciu prin taxele mari. Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor va cere reducerea costurilor poliţelor RCA pentru tineri. Vom solicita ASF să instituie norme care să interzică majorarea tarifelor pe criterii de vârstă”, a declarat Costel Stanciu, preşedintele APC România, pentru ziarulring.ro.

Tinerii cu vârsta de sub 35 de ani plătesc un preţ absurd de mare pentru o asigurare auto în 2015.

La începutul anului, greatnews.ro a analizat cât plătesc un tânăr, o persoană de vârstă medie şi o persoană la vârsta pensionării pentru asigurarea auto în 2015 a unei maşini cu motor de 1,4, benzină, putere 47 kw, 5 locuri, fabricată în 2001.

Astfel, am constatat că o persoană născută în 1985, cu permis luat de 5 ani, plăteşte o asigurare auto 2015 în valoare de 815 lei.

O persoană născută în 1977 plăteşte pentru aceeaşi asigurare auto suma de 448 de lei. O altă persoană, născută în 1953, plăteşte pentru asigurarea maşinii luate ca model tot suma de 448 de lei.

Ciudăţenia este următoarea: contează vârsta persoanei care cumpăra asigurarea, nu vechimea la volan (experienţa ca şofer). Astfel, o persoană în vârstă de 61 de ani care a obţinut permisul în 2014, să zicem, plăteşte pentru asigurare auto 2015 mult mai puţin decât un tânăr de 29 de ani care a obţinut permisul în 2005. În calculul prezentat, nu au fost luate în calcul eventuale antecedente rutiere ale şoferului.

 

Dacă acest articol v-a fost util, alăturaţi-vă, cu un simplu Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de Facebook.