Arșinel: Situația nu e rea în România. La proteste, oamenii nici nu ştiu pentru ce se adună

Actorul Alexandru Arșinel, în vârstă de 78 de ani, a declarat, într-un interviu pentru DC News, că protestatarii care ies în stradă „nici nu știu pentru ce se adună”. Actorul a mai spus și că nu este vina primarilor sau politicienilor pentru că Bucureștiul nu are infrastructură funcțională.

De asemenea, acesta a mai spus că protestele nu sunt justificate decât atunci când societatea trece printr-o perioadă de „mizerie” și „foamete”, iar în România „situația nu este rea”.

„Sunt puţin derutat. Mi se pare o perioadă puţin prea violentă în toate felurile, şi în vorbire, şi în gestică. Pot să judec într-un fel sau altul acest fenomen mai ales prin prisma vârstei mele. Eu am trecut prin multe perioade extrem de dificile în România, dar erau motivate de un război cumplit, de o mizerie şi o foamete cumplite. Oamenii, vrând-nevrând, se manifestau din cauza situaţiei care era.

D-aia sunt surprins că la atâţia ani de la Revoluţie nu reuşim să ne găsim un oarecare echilibru, având în vedere că situaţia nu e rea pe mapamond şi nici în România. Adică, avem posibilitatea, cu spiritul nostru creativ… Avem acest exod extraordinar de oameni şi aceste nemulţumiri care ne scot în stradă cu sau fără voia noastră”, a declarat Alexandru Arşinel.

Actorul Arșinel a adăugat că oamenii care ies în stradă nu au niște revendicări concrete și că mai apar „și unii care aruncă cu pietre”, iar atunci „poliția trebuie într-un fel sau altul să se apere”, uneori „cu mai multă îndârjire”.

„Sunt surprins şi foarte greu găsesc justificări. Dacă mă întrebaţi de ce e aglomeraţie în Bucureşti… Tot românul şi-a dorit o casă, un apartament şi o maşină. De ce n-avem străzi? N-avem pentru că nu le-am făcut. De ce nu le facem?

Că aşa a fost construit Bucureştiul. Nu găsim neapărat motivaţie că e X, Y, primarul sau şeful de sector. Asta e situaţia. Dar că nu ne adunăm ca să cerem străzi, să găsim o soluţie, să scoatem Capitala în afara Bucureştiului, nu ştiu, ceva.

Nu mă dumiresc, sunt lucruri la care nu am soluţii şi nici răspunsuri. Oamenii se adună şi nici nu ştiu pentru ce se adună, adică nu vin cu o temă precisă: domne, vrem ca Centura Bucureştiului să fie făcută în doi ani şi nu plecăm până nu ne faceţi Centura.

Se adună şi uneori mai apar şi unii care aruncă cu pietre, sparg capul, mai apare şi poliţia care trebuie într-un fel sau altul să se apere, uneori se apără cu mai multă îndârjire. Nu găseşti un răspuns la ce s-a vrut de fapt, la ce se vrea de fapt. Şi d-aia nici nu particip la aşa ceva”, a mai spus Alexandru Arşinel.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.