Armata recrutează rezerviști voluntari. Ce beneficii au cei care sunt admiși

armata romana
Foto: Laur2ro via Wikimedia Commons

Armata Română începe de săptămâna viitoare selecționarea candidaților care doresc să ocupe funcții de soldați și gradați rezerviști voluntari. Potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN), anul acesta sunt disponibile aproximativ 2.200 de posturi pentru gradați și soldați rezerviști, în 24 de județe și București. Se caută ofițeri, maiștri militari/subofițeri și gradați/soldați.

Pentru înscrierea în procesul de recrutare și selecție, cei interesați trebuie să meargă la sediul centrul militar județean sau de sector pentru a completa o cerere. Trebuie să aibă asupra lor actul de identitate, certificatul de cazier, actele de studii, permisul de conducere și livretul militar.

Candidații fără pregătire militară vor fi consiliați în ceea ce privește exprimarea opțiunilor, în sensul orientării către armele/serviciile și specialitățile militare pentru care aceștia prezintă aptitudini, transmit reprezentanții MApN.

Beneficiile rezerviștilor voluntari

Reprezentanții MApN spun că nu se pune problema reluării stagiului militar obligatoriu, iar voluntarii rezerviști urmează să primească pe toată perioada în care vor avea acest statut, 10% din salariul de bază.

Sistemul presupune o pregătire de formare inițială, care poate dura trei sau patru luni. După aceea vor urma stagii de pregătire periodice, care vor dura o săptămână sau două și prin care se urmărește reîmprospătare cunoștințelor.
Se urmărește, în principal, atragerea tinerilor care nu au avut legătură cu armata, dar care sunt trecuți printr-un sistem de formare menit să le ofere cunoștințele necesare pentru a fi apți să utilizeze tehnica militară.

În Statutul rezerviștilor voluntari se precizează că aceștia vor fi declarați în sistemul public de pensii, de asigurări sociale de sănătate și în sistemul asigurărilor de șomaj pe perioada în care participă la instruire și misiuni.

De asemenea, vor beneficia de drepturi salariale prevăzute pentru personalul militar activ, vor avea prime de fidelitate, măsuri de protecție socială, asistență medicală, recuperare după participarea la misiuni, drepturi de echipare și de hrană, pensii și despăgubiri în caz de invalidate sau decontarea deplasărilor în afara garnizoanei de reşedinţă pe timpul chemării de către unităţile militare.

Mai multe detalii puteți afla de pe site-ul MApN – AICI.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.