Arheologii români au descoperit morminte vechi de 5.000 de ani

FOTO: FOTO: Alin Frînculeasa, şeful biroului de Arheologie din cadrul Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova
FOTO: FOTO: Alin Frînculeasa, şeful biroului de Arheologie din cadrul Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova

Trei morminte vechi de aproximativ 5.000 de ani au fost descoperite de arheologi în comuna Păulești, în apropiere de Ploiești.

Potrivit reprezentanților Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, cercetările au fost făcute între 10 și 24 octombrie, la cererea unei firme care dorea să facă investiții pe un teren care s-a dovedit a avea „încărcătură arheologică”.

Arheologii au cercetat un sit de tip tumular, fiind vorba despre o movilă funerară din pământ cu diametrul de aproximativ 35 de metri și înălțime de 1 metru, iar în timpul săpăturilor au fost descoperite trei morminte care datează din perioada începutului Epocii bronzului, se arată într-un comunicat al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

„Mormântul primar/principal era înconjurat de un cerc de pietre ce avea diametrul de aproximativ 5 metri. În mijlocul acestui cerc se afla groapa mormântului în care erau depuși doi indivizi. În mormânt au fost descoperite 3 vase de lut, o secure de cupru, zeci de mărgele din scoică, tubulețe din cupru, un cercel din argint”, mai anunță cercetătorii.

Un schelet a aparţinut cel mai probabil unui bărbat care avea o importanţă deosebită pentru comunitate, un conducător sau o căpetenie. Ipoteza este luată în calcul pentru că acesta avea în mormânt podoabe, că mormântul era înconjurat de un cerc din piatră şi din întreaga amenajare complexă a tumulului cu un diametru de aproximativ 30 de metri şi o înălţime de un metru.

Arheologii spun că în zona de câmpie, în nordul Ploieștiului și în sud-estul județului Prahova sunt sute de astfel de obiective, iar Muzeul de Istorie și Arheologie a studiat în ultimii ani 18 tumuli funerari.
Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

https://greatnews.ro/41-de-nave-perfect-conservate-au-fost-descoperite-pe-fundul-marii-negre/