Arheologii au descoperit un oraș pierdut, vechi de 2.500 de ani

Așa arată dealul pe care era așezat vechiul oraș (Foto: SIA/EFAK/YPPOA)
Așa arată dealul pe care era așezat vechiul oraș (Foto: SIA/EFAK/YPPOA)

Cercetătorii de la Universitățile din Goteborg și Bournemouth au început explorările la ruinele din apropierea satului Vlochos, la 300 de kilometri nord de Atena.

Cu toate că o parte din ruine erau cunoscute, oamenii de știință credeau că este vorba doar de o așezare irelevantă pe un deal.

”Faptul că nimeni nu a explorat dealul este un mister pentru noi. Zona are un potențial uriaș”, a spus Robin Ronnlund, liderul echipei de arheologi, citat de The Independent.

Cercetătorii au găsit rămășițele unor turnuri și ziduri defensive, cât și porțile orașului. Arhologii speră să nu fie nevoie de excavații, ci să vadă ce este sub pământ cu ajutorul radarului, metodă care nu va schimba cu nimic aspectul locului.

În primele două săptămâni de muncă, cercetătorii suedezi, britanici și greci au găsit oale de lut și monede care circulau în jurul anului 500 înainte de Hristos.

Ceramică descoperită în misterioasele ruine din Tesalia (Foto: SIA/EFAK/YPPOA)
Ceramică descoperită în misterioasele ruine din Tesalia (Foto: SIA/EFAK/YPPOA)

Ronnlund precizează că orașul a înflorit în secolul al III-lea î.e.n., iar apoi a fost abandonat, probabil în urma cuceririi de către romani.

”Se știu foarte puține despre vechile orașe din această regiune. Proiectul nostru va umple golurile și va crește numărul de informații pe care îl avem despre istoria Greciei”, a mai spus liderul echipei de arheologi.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.