Arafat și Tătaru au anunțat restricții după creșterea numărului de cazuri noi de coronavirus

Nelu Tătaru și Red Arafat
Nelu Tătaru și Red Arafat

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, au anunțat, luni seară, noi restricții, după ce numărul de cazuri noi de coronavirus a depășit zilnic numărul de 2.000.

Ministrul Sănătății a spus că „suntem pe un trend ascendent după septembrie: revenirea din concedii, redeschiderea școală, campanie electroală” și „gestionăm o lună septembrie grea, vine o lună octombrie cu evenimente religioase, suntem într-un efort comun și epinde doar de noi dacă vom forța spitalele”.

Printre altele, pentru cetățenii care vin din țări cu un indice mai ridicat se impun anumite regulile: „cei care intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile pot ieși din carantină în a 10-a zi dacă efectuează un test de coronavirus în a 8-a zi, iar acesta este negativ; se exceptează de la articolul 1 persoanele care rămân în România pe o perioadă mai mică de 3 zile și prezintă un test negativ de coronavirus care a fost efectuat în ultimele 48 de ore”.

Raed Arfat a spus că toate comitetele județene de Situații de Urgență se vor reuni de urgență pentru a lua toate măsurile prevăzute în HG-uri pentru incidențele de 1,5 cazuri/mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat și alte decizii luate:

„Măsurile ce vor fi analizate: purtarea măștii în spațiile închise și deschise, mai ales în spațiile aglomerate. Carantinarea localităților care depășesc 3 cazuri / mia de locuitori în ultimele 14 zile. Interzicerea evenimentelor precum nunți și botezuri în locitaățile cu peste 1,5 cazuri/mia de locuitori. Este în analiză posibilitatea închiderii/suspendării agenților care nu respectă recomandările.

Toate instituțiile publice și private, precum și operatorii economici care își desfășoară activitatea în localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare decât 1,5 la mia de locuitori au obligația analizării modului de desfășurare a activității în vederea organizării programului de lucru în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil se recomandă decalarea programului de lucru.

Organizarea de sărbători religioase este permisă doar cu participarea persoanelor care au domiciliu sau reședință în locul unde se desfășoară evenimentul.

E extrem de necesar. Riscul major nu e doar participarea, e pe durata transportului spre localitate sau înapoi acasă. Dacă se stă în autobuz ore întregi, e suficientă o persoană infectată ca să îi infecteze pe toți.

Sărbătorile religioase se fac, dar participanți sunt doar cei care au reședința sau domiciliului în localitatea respectivă.

Controalele vor fi intensificate. Vor fi făcute verificări de respectare a regulilor. Ne așteptăm la colaborarea populației: purtarea măștii, distanțarea, dezinfectarea mâinilor și suprafețelor.

Încă o decizie: persoanele alese la alegerile locale să poată depune jurământul oficial fără prezență fizică, ci online, dacă sunt în izolare sau carantină.

Primii doi pacienți au ajuns la Terapie Intensivă la Spitalul Witting. Presiunea pe sistemul sanitar este importantă. Ieri, 94 de cereri de transfer de pacienți către alte spitale în sudul țării, către Botoșani, Mureș, Timișoara. Sistemul începe să aibă presiuni.”

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.