Arafat: S-ar putea ajunge la restricții zonale, locale, în anumite zone

Sursa foto: Captură video Antena 3
Sursa foto: Captură video Antena 3

Autoritățile ar putea impune restricții în anumite zone, dacă situația epidemiologică se înrăutățește din România, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, la Digi24.

Măsurile ar putea fi impuse dacă va exista o creștere. În orice caz, restricțiile vor viza anumite zone, nu întreaga țară, a explicat secretarul de stat în MAI.

Ar fi posibil ca autoritățile să spună „stop la mare” sau la munte, pentru a limita răspândirea comunitară a coronaviruslui? a fost întrebat Raed Arafat.

„Știți care este treaba? Nu știu dacă mai e posibil să spuneți Stop la mare! acum. În primul rând, nici legislația nu permite acest lucru. Nu mai avem”, a declarat Raed Arafat referindu-se la măsurile din timpul stării de urgență, când deplasările între localități au fost limitate drastic la nivel național.

Unele restricții s-ar putea pune, însă, la nivel local, a spus Raed Arafat. „Singura chestie este să te duci înapoi să pui restricții. Restricții se pot pune. Poate nu național. Și trebuie, la un moment, să vedem cum evoluează și s-ar putea să ajungem să avem nevoie să aplicăm restricții zonale, locale, în anumite zone. Deci, este posibil”, a confirmat la Digi24 șeful DSU.

Arafat a spus că s-ar putea impune restricții la nivel local. „Acum, să vin să mă pronunț pe această chestie, cu marea sau cu muntele sau cu altele, n-am să o fac. N-am decât un singur lucru să spun: atenție, pentru că dacă situația se agravează și unele zone, în care creșterea este mult mai mare decât în altele, este posibil ca anumite zone să ajungă să fie izolate. (…) Este posibil să se impună anumite restricții în anumite zone”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a mai spus că în acest moment autoritățile nu au în discuție restricții, „dar nimeni nu exclude, dacă vedem că o situație continuă să explodeze în anumite județe”.

El a reamintit că în prezent „avem un număr foarte mare de cazuri continuu” în cinci „puncte fierbinți” – București, Argeș, Prahova, Brașov, Dâmbovița, la care se adaugă Galați. „Dacă continuă această creștere, dacă continuă situația așa, este posibil să se ia anumite măsuri, pe alocuri, pe anumite zone. Asta nu s-a discutat, dar normal că trebuie discutat și în cadrul Grupului tehnico-științific, și la toate nivelurile, ca să se vadă de fapt ce trebuie făcut pentru a opri răspândirea mai departe”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.